• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
    • BATI ANTARTİKA ORHANLI TÜRK DEVLETİ Resmi Websitesidir. Hoşgeldiniz.
    • Orhanlı Türk Devleti kuruluyor.
    • Adil Dünya Devleti kuruluyor.
    • Erdemliler Cemiyeti kuruluyor
ORHAN AVM; DOĞAL ÜRÜNLER
OrhanAVM:www.ortakmarkets.com.tr
DOĞALİFE:KOZMETİK ÜRÜNLER
www.dogallife.odek.com.tr
ODEK; Orhanlı Türk Devleti
ODEK;Orhanlı Demokratik Kağanlığı www.odek.com.tr
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Adıyaman Termal Su
MİKRO BLOK/HABER:
   HABER VE DÜŞÜNCE:

Burada herkes Twitter gibi düşüncelerini yayınlayabilir.

 İlköğretim Okullarında Kişisel Gelişim Dersi verilmeli; Bu ders kapsamında; 
1-Erdem ve Değerler,
2-Ahlaki ve Toplumsal Değerler,
3-Kişisel Gelişim Bilgisi,
4-Kişisel Finans Bilgisi,
5-Ev Ekonomisi,
6-Karakter Eğitimi,
7-Toplumsal Uyum konuları işlenebilir.
Çocuklara Nasihat;
ODEK, ÜRÜNLERİMİZ

 ODEK PULU:




   
ODEK ARMASI:



 ROZETLER:
 




  



  










     Pirit


    Elmas


 Turmalin


     Safir


    Yakut


   Turkuaz


  Zümrüt


    Akik


Aquamerina


    Laltaşı


 Yılan Taşı


Krizoprase


   Azurit


Güneş Taşı


  Aytaşı


    Oniks


Obsidyen


Labradorit


    Sitrin


  Kehribar


  Hematit


   Olivin


  Hematit



Mavi Kuvars


 Oltu taşı


Mavi Opal


Pembe taş


Sarı kuvars


   Sedef


   Apatit




G.Labradorit


Kaplangözü


  K.Gözü


   Krizolit


  Kan taşı


 Lüle taşı


    Akik2


Akumarin


  Ametist


Benitonit


   Yakut2


 Zümrüt2


  Kuvars2


   Elmas-2

  Dumanlı
   Kuvars


  Baltaşı


İskender taşı


    Florit


Labradonit


İskender-2


    Jadeit


 Kalsedon


  Kantaşı


Kaplan Gözü


Kaplan Gözü


  Kehribar


Kımızı zümrüt


Lapis Lazuli


  Malakit


Mavi Akik


Mavi Kuvars




Oltu taşı


Beyaz Opal


  M. Opal


   Painite


Pmb. Yıldız Elmas


     Pirit


     Safir


  Tanzanit
























































   Zirkon


  B.Elmas


Blue Granat


    Yakut


    Elmas


   Zümrüt


    Jadeit


  K. Elmas


   Amber



 
   L.Elması


    M.Safir


   Mercan


     Yıldız




Serendibit


    Yakut


























Dünyanın En Değerli Taşları:


   Aleksandirit


     Asya Yıldızı


En büyük Zümrüt


      Ametist


       Elmas


      İnci taşı


      Peridot


     Yakut


    Mavi Opal


        Safir


Kehribar Tespih


Karınca Fosilli Kehribar


Kehribar 200.000 TL


Pırlanta Tespih


22 Ayar Altın Tespih


















ODEK Haber

Türkiye Cumhuriyeti Kuruluşu: 1923-

Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Osmanlı İmparatorluğu`nun temelleri üzerine Atatürk ve silah arkadaşları tarafından inşa edilmiş bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti`nin Kurtuluş Savaşı ile başlar.



Türkiye Cumhuriyeti Kuruluşu: 1923-

Genç Osmanlılar arasında Osmaniye yerine Türkistan, Türkeli, Türkili gibi adlar önerildiyse de, Orta Asya'da Türkistan adlı bir devlet olduğundan bu benimsenmedi. Anayasada (1921) Türkiye adı yazıldı ve 1923'de Türkiye adı resmi olarak kabul edildi.

Amacım insanlara, Türkiye'nin asıl kurulduğu tarihi öğretmek. Bir insanın devletinin kuruluş tarihini bilememesi kadar acı bir şey yok. 1923 tarihini devletin kuruluşu sanıyoruz fakat tuttuğumuz takım, devletimizden daha eski. Cumhuriyet rejimin ismidir. Devletimiz daha eskidir. Devletin jandarmasının kuruluş tarihi 1839 iken devlet nasıl olur da 1923'te kurulur?

Uzun lafın kısası Türkiye'nin kuruluş tarihi 1077 yılıdır. Kurucusu ise Süleyman Şah'tır. 

1071 Malazgirt zaferi ile Anadolu'yu Bizans'ın elinden aldık. Alp Arslan, Anadolu'nun fetih görevini Süleyman Şah'a verdi. Her iki isim de Selçuk Bey'in soyundan gelmektedir. 1072 yılında ise Alp Arslan'ın ölümü, Süleyman Şah'ın Anadolu'da daha serbest olmasına imkan sağladı. Yeni bir devlet kurmak için hazırlıklara başladı.

1075 yılında, Bizans'ın önemli şehirlerinden birisi olan İznik'i ele geçirdi ve burayı merkez edinerek yarı bağımsız hareket etmeye başladı.

İznik, şu an Bursa ilimizin bir ilçesidir. Hristiyanlık, 325 yılında Roma İmparatorluğu'nun oluşturduğu bir konsey tarafından bu şehirde kurulmuştur. Bu sebeple şehrin önemi büyüktür ve I. Haçlı Seferi'nde(1096-1099) Haçlıların ilk işi İznik'i almak olmuştur.

Süleyman Şah, 1077 yılında Büyük Selçuklu Devleti'nden bağımsızlığını ilan etti. 
1078 yılında Melik Şah, bağımsızlık ilanını tanımadı ve ordu gönderdi. Fakat Süleyman Şah, Melik Şah'ın ordusunu mağlup etti ve resmen tanınmış oldu. 
Bu yeni devlet artık Batı kaynaklarında Türkiye olarak geçmeye başladı. Latince'de "Turchia" sözcüğü 1100'lü yıllarda geçmeye başlar. İngilizce "Turkey" ise 1369 yılından itibaren kullanılmaya başlanır. Osmanlı-Fransa yazışmalarında Osmanlı hiç geçmez, "La Turquie" diye geçer.

Selçuklu veya Osmanlı, devletlerin ismi değil ülkeyi yöneten hanedanların ismidir. 962'de Almanya, 1066'da İngiltere, 1156'da Avusturya, 868'de Portekiz, 862'de Rusya kurulduysa, Türkiye 1077'de kurulmuştur. Cumhuriyet ilan edilmesi, yeni bir devleti değil yeni bir rejimi işaret eder. 
Yeni bir devlet olarak sayılan Amerika'nın kuruluş tarihi 1776'dır. Biz 1923 kuruluş tarihimize 1923 diyerek Amerika'dan bile daha yeni bir ülke olduğumuzu resmen söylüyoruz. 
Biz 90 yıllık yeni bir devlet değiliz, 936. yılımıza girmiş köklü bir devletiz. Milletimizin kökü de daha eskilere dayanır, o ayrı bir konu tabii ki.

Türkiye veya resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti (Bu ses hakkında Türkiye Cumhuriyeti, başkenti Ankara olan ve Avrupa ile Asya kıtalarının her ikisinde de toprağı bulunan ülkedir. Ülke topraklarının bir bölümü Anadolu Yarımadası'nda, bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın uzantısı olan Trakya'da bulunur.

Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Komşuları; Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti), İran, Irak ve Suriye'dir. Türkiye, günümüzde bağımsız yedi Türk devletinden biridir. Devletin resmi bir dini yoktur. Ülkenin resmi dili Türkçe'dir. Ülkedeki en yaygın din ise İslâm'dır.

Oğuzlar, bugün Türkiye (Halk Latincesi'nde "Türklerin Yurdu" anlamına gelen Turchia sözcüğünden türemiştir) olarak bilinen alana 11. yüzyılda göç etmeye başlamıştır. Göç, Selçukluların Bizanslılar karşısında elde ettikleri Malazgirt Zaferi'yle hızlanmıştır. Birçok küçük beylik ve Anadolu Selçuklu Devleti, Anadolu'yu Moğol İstilasına kadar yönetmiş ve 13. yüzyılda Osmanlı Beyliği Anadolu'yu birleştirerek Doğu Avrupa, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika'yı yöneten bir devlet hâline gelmiştir.

Türkiye Tarihi ,Türkiye Coğrafyası ,Türkiye Ekonomisi Türkiye Nüfusu ,Türkiye Türkçesi ,Turkiye'de İnanç Yapısı ,Turkiye'de EğitimTurkiye'de Kültür ve Sanat;

Türkiye, resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtaları arasında, kuşbakışı görünümü kabaca doğu-batı doğrultusunda bir dikdörtgeni andıran Anadolu platosu ve Trakya yarımadası üzerinde kurulmuştur. Akdeniz, Karadeniz, bu iki denizi Boğazlar vasıtasıyla birbirine bağlayan Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Eski çağın başlıca uygarlık alanları olan Akdeniz dünyası, Balkanlar, Ortadoğu ve Uzakdoğu göç ve ticaret yollarının kesişim noktasında bulunan Türkiye coğrafyası pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Türkiye, rejimi demokrasi olan bir cumhuriyettir. Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda 20. yüzyıl başında yıkılmasından sonra, 1923 yılında Türk Kurtuluş Savaşı ile, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulmuştur. Türkiye, Müslüman çoğunluğa sahip ülkeler arasında en gelişmiş ve modern ülke haline gelmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik sosyal bir hukuk devletidir. Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Konseyi ve İslam Konferansı Örgütü Türkiye'nin üye olduğu uluslararası örgütlerdendir. 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren Avrupa Birliği'ne tam üyelik için müzakerelere başlanmıştır.

I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından çöken Osmanlı Devlet'nin birçok bölgesi İtilaf Devletleri'nce işgal edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki genç bir subay kadrosunun örgütlediği başarılı direnişin ardından 1923 yılında nihayet ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk olan Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Türkiye, kadim ekinsel mirasıyla demokratik, lâik, merkeziyetçi ve anayasal bir cumhuriyettir. Türkiye, Avrupa Konseyi'ne, NATO'ya, OECD'ye, AGİT'e ve G-20'ye üye olarak Batı Dünyasıyla bütünleşmiştir. 1963 yılından beri Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun imtiyazlı ortağı ve 1995 yılından beri Gümrük Birliği'nin üyesi olan Türkiye, 2005 yılında Avrupa Birliği ile tam üyelik görüşmelerine başlamıştır.

Türkiye aynı zamanda Türk Konseyi, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi örgütlere üye olarak Orta Doğu ile, Orta Asya'daki Türk devletleri ile ve Afrika ülkeleri ile yakın ekinsel, politik, ekonomik ve endüstriyel ilişkiler geliştirmiştir.

Avrupa ve Asya kıtaları arasındaki geçiş yolları üzerindeki konumu Türkiye'ye anlamlı bir güç ve önem kazandırmaktadır. Türkiye, siyaset bilimciler ve ekonomistlere göre stratejik konumu, büyük ekonomisi ve askeri kabiliyetiyle bir bölgesel güçtür.

Bilimadamları ve araştırmacılar Türkiye kelimesinin İtalyancadan geldiğini kabul ederler. Prof. Dr. İlber Ortaylı bir makalesinde Cenevizlı ve Venedikli tüccar ve diplomatların, 12. yüzyılda, Türkiye'yi Turchia ve Turmenia olarak tanımladıklarını belirtir. Ayrıca, Türkiye adı ilk defa 1190'da bir yazılı kaynakta, haçlı seferi vekayinamesinde geçmektedir.

Prof. Dr. Abdulhaluk Çay ise Turchia tanımını çok daha gerilere götürür ve Turchia tabirine ilk defa 6. yüzyılda Bizans kaynaklarında rastlandığını belirtir ve şöyle der "Bu tabir 9. ve 10. yüzyıllarda İdil/Volga nehrinden Orta Avrupaya kadar uzanan saha için kullanılmıştır." Bu kulanımın Kafkasya bölgesinde Hazar Kağanlığı için Doğu Türkiyesi, Arpad hanedanının kurduğu Macar Devleti için Batı Türkiyesi şeklinde olduğunu ve aynı tabirin 12. yüzyıldan itibaren Anadolu için kullanıldığını belirtir. Tarihte 13-14. yy.da Mısır Memlükleri de Türkiye adını kullanmışlardı: ed-devletüt Türkiya (1250-1387). Batılar, Turchia halkına hiçbir zaman Türkiyeli demeyip, Türk (Turc) demişlerdir.

Osmanlı devletinde, 19. yüzyıla kadar Türkiye adı kullanılmadı, devleti Osmaniye, Memaliki Şahane, Diyarı Rum adları kullanıldı. Daha sonra, Genç Osmanlılar arasında Osmaniye yerine Türkistan, Türkeli, Türkili gibi adlar önerildiyse de, Orta Asya'da Türkistan adlı bir devlet olduğundan bu benimsenmedi. Anayasada (1921) Türkiye adı yazıldı ve 1923'de Türkiye adı resmi olarak kabul edildi.

Türk Devleti'nin ilk hükûmetini I.İcra Vekilleri Heyeti(Bakanlar Kurulu): adıyla kurmuştur.

* Başbakan: Mustafa Kemal Paşa ,
   Bakanlar:
* İçişleri: Cami Bey (Aydın),
* Adliye; C.Arif Bey (Erzurum),
* Bayındırlık : İ. Fazıl Paşa (Yozgat),
* Dışişleri : Bekir Sami Bey (Amasya ),
* Sağlık : Adnan Adıvar (İstanbul),
* İktisat : Yusuf Kemal Tengirşenk (Kastamonu),
* Maliye:Hakkı Behiç (Denizli ),
* Eğitim: Rıza Nur (Sinop ),
* Savunma: Fevzi Paşa (Kozan-Adana ),
* Genel Kurmay Bşk. : Albay İsmet İnönü (Edirne ).


Türkiye Cumhuriyetinin Yönetim Yapısı Nasıldır?

1-TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN YÖNETİM YAPISI KAÇA AYRILIR?

Üçe ayrılır.Merkezi yönetim-İl yönetimi- Yerel yönetimler

2-MERKEZİ YÖNETİMİN BAŞINDA KİM BULUNUR?
Merkezî yönetimin başında Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu vardır. Bakanlar Kurulu başbakan ve bakanlardan meydana gelir. 

3- CUMHURBAŞKANI SEÇİLEBİLME ŞARTLARI NELERDİR?
Devletin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve milleti temsil eder. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için kırk yaşını doldurmuş olmak yüksek öğrenim yapmış olmak TBMM üyesi ya da milletvekili seçilebilme yeterliliğine sahip olmak gibi şartlar gereklidir. Cumhurbaşkanı halk tarafından çoğunluk oylarıyla seçilir. 

4-CUMHURBAŞKANININ GÖREVLERİ NELERDİR?
Yurt içinde ve dışında devleti temsil etmek yasaları yayınlatmak yüksek dereceli memurları atamak uluslararası antlaşmaları onaylamak yasaları tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri göndermek. 

5-CUMHURBAŞKANI ÜLKEDEN AYRILDIĞINDA CUMHURBAŞKANININ GÖREVLERİNE KİM VEKALET EDER?

Meclis Başkanı

6- BAŞBAKAN VE BAKANLAR KURULU ÜYELERİ KİM TARAFINDAN ATANIR?
BaşbakanTBMM üyeleri arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bakanlar Kurulu üyeleri başbakan tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır. Meclis dışından da bakan seçilebilir. 

7-BAŞBAKANIN GÖREVLERİ NELERDİR?
Başbakan bakanlıklar arasında iş birliğini sağlar. Hükümetin genel programının uygulanmasından o sorumludur. 
Devletin önemli işleri Bakanlar Kurulunda görüşülerek karara bağlanır. 

8-MERKEZDEKİ YARDIMCI KURULUŞLAR HANGİLERİDİR?

  • Milli Güvenlik Kurulu
  • Devlet Planlama Teşkilatı
  • Danıştay
  • Sayıştay

9-MİLLİ GÜVENLİK KURULU ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUR?

  • Cumhurbaşkanının başkanlığında
  • Başbakan
  • Milli Savunma Bakanı
  • İçişler Bakanı
  • Dışişleri bakanı
  • Genelkurmay başkanı
  • Kara kuvvetleri komutanı
  • Deniz kuvvetleri Komutanı
  • Hava kuvvetleri komutanı
  • Jandarma Genel komutanı

10-MİLLİ GÜVENLİK KURULUNUN GÖREVLERİNİ YAZINIZ?
Devletin milli güvenlik siyasetinin tayini tespiti ve uygulanması ile ilgili kararların alınması ve gerekli koordinasyonun sağlanması konusundaki görüşlerini bakanlar kuruluna bildirir. Bu kararlar da bakanlar kurulunca öncelikli olarak ele alınır.

11-DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATININ GÖREVLERİ NELERDİR? 
Ekonomik sosyal ve kültürel kalkınma konularının planlanmasında hükümete yardımcı olan danışmanlık yapanplan ve program hazırlayan başbakanlığa bağlı bir kuruluştur. 

12-DANIŞTAY GÖREVLERİ NELERDİR?
En yüksek idârî mahkeme danışma ve inceleme organıdır. Bağımsız bir kuruluştur. 

13-SAYIŞTAY GÖREVLERİ NELERDİR?
Devletin gelir ve giderlerini TBMM adına denetleyen yargı yetkisi de bulunan kuruluştur. 

14-EN YÜKSEK YÖNETSEL MAHKEME HANGİSİDİR?

Danıştay

15-DANIŞTAY VE SAYIŞTAY ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Danıştay bir anayasa kurumudur . en yüksek yönetsel mahkemedir. Sayıştay ise anayasa ile öngörülmüş mali bir denetim organıdır.

16-YÜRÜTME YASAMA VE YARGI GÖREVLERİ ANAYASAMIZA GÖRE HANGİ KURULUŞLARA VERİLMİŞTİR?
Yürütme-Hükümete Yasama-Meclise Yargı-Bağımsız mahkemelere

17-YASAMA ORGANININ ÇIKARDIĞI KANUNLARI ANAYASAYA UYGUNLUK BAKIMINDAN HANGİ KURULUŞ DENETLEYEBİLİR?

Anayasa Mahkemesi


İL YÖNETİMİ: 

İl yönetimi ;merkezi yönetime bağlı illerle bu illere bağlı ilçelerilçelere bağlı bucak ve köylerden oluşur. Ayrıca nüfusu köyden fazla ilçeden az belediye yönetimi bulunan ve “Belde” adını alan yönetim birimleri bulunur. 

18-İL YÖNETİMİNİN BAŞINDA KİM BULUNUR?
Her ilin başında hükümetin atadığı bir vali vardır. 

19-VALİNİN GÖREVLERİNİ YAZINIZ?
vali il sınırları içerisinde yasaları ve hükümet emirlerini uygular il merkezi yönetimi içinde yer alan kuruluşlar arsında işbirliğini sağlar. 

20-İLÇE YÖNETİMİNİN BAŞINDA KİM BULUNUR? 
Her ilçenin başında hükümetin atadığı bir kaymakam vardır.

21-BUCAK YÖNETİMİNİN BAŞINDA KİM BULUNUR? 
Bucakların başında ise hükümetin atadığı bir bucak müdürü vardır

22-KÖY YÖNETİMİNİN BAŞINDA KİM BULUNUR?
Köylerin başında köylülerin seçtiği ve kaymakama bağlı olan muhtar görev yapar. 

23-İLDE VALİYE BAĞLI OLAN BİRİMLER HANGİLERİDİR?

  • Özel Kalem Müdürlüğü
  • İl Milli Eğitim Müdürlüğü
  • İl Emniyet Müdürlüğü
  • İl Jandarma Komutanlığı
  • il Sağlık Müdürlüğü
  • İl Nüfus Müdürlüğü
  • İl Kültür Müdürlüğü
  • İl Tarım Müdürlüğü
  • İl Turizm Müdürlüğü
  • İl Bayındırlık Müdürlüğü
  • İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü
  • İl Defterdarlığı
  • İl Veteriner Müdürlüğü

İlde mahkemeler savcılıklar ve askerlik şubeleri de bulunur fakat bunlar valiliğe bağlı değildir. İllerde il yönetim kurulu ilçelerde ilçe yönetim kurulu vardır. Bucaklarda bucak meclisi vardır. 

24-KAÇ TÜRLÜ YEREL YÖNETİM VARDIR? 

  • İl Özel Yönetimi
  • Belediye Yönetimi
  • Köy Yönetimi


25-İL ÖZEL YÖNETİMİNİN BAŞLICA ORGANLARI NELERDİR?

  • 1. Vali
  • 2. İl Genel Meclisi
  • 3. İl Daimi Encümeni

26-BELEDİYE YÖNETİMİNİN BAŞLICA ORGANLARI NELERDİR?
1. Belediye başkanı:5 yılda bir halk tarafından seçilirler. 
2. Belediye meclisi:Belediyenin genel karar organıdır. Üyeleri o yörenin halkı tarafından seçilir. Üye sayısı yörenin büyüklüğüne göre çoğalır. Belediye meclisine belediye başkanı başkanlık eder. 
3. Belediye encümeni: Belediyenin ikinci karar organıdır. Yazı işleri hesap işleri sağlık işlerifen işleriveterinerteftiş kurulu müdürleri gibi yöneticiler belediye başkanının başkanlığında toplanır. 
Önemli kararları belediye meclisi alır. Bu kararlar doğrultusunda işleri belediye encümeni yürütür. Belediyelerin bütçeleri vali ya da kaymakam tarafından onaylanarak yürürlüğe girer.

27-BELEDİYELERİN GÖREVLERİ NELERDİR?

  • Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilip üretilmediğini denetler.
  • Ekonomik alanda denetleme ve fiyat tespiti yapar.
  • İş ruhsatları ve bina yapım belgeleri(Ruhsat) verir.
  • Su işleriyle ve ısınmayla ilgilenir.

28- KÖY YÖNETİMİ
Köy kanununa göre  köyler oluşturulur. Köy kurma yetkisi iç işleri bakanlığına verilmiştir. Köyler 442 sayılı Köy kanunu ile yönetilir. Köy tüzel kişiliğinin organları; muhtar köy ihtiyar heyeti ve köy derneğidir. Muhtar köyde hem yerel yönetimin hem de özel yönetimin başıdır. Köy ilköğretim okulu müdürü ve köy imamı köy ihtiyar heyetinin doğal üyeleridir. Diğer üyeler 5 yılda bir seçilen üyelerdir bunlara aza da denir. Köy yönetiminin geliri köylünün gelir durumuna göre alınan salma adındaki vergidir. Köy halkı bazı işleri ortaklaşa çalışarak yaparlar buna imece denir. 

29-İL YÖNETİMİ KAÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR?

  • Vali
  • İl yönetim başkanları
  • İl idare kurulu

30-YEREL YÖNETİM KURULUŞLARI HANGİLERİDİR?
İl özel idare Belediye yönetimi ve Köy yönetimi’dir.

31-VATANDAŞ KİMDİR?
Vatandaş : Belli bir vatan parçasında yaşayan ve yaşadığı ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı ve hak ve sorumlulukları olan kimselere vatandaş denir.

32-VATANDAŞLIK HAKLARI NEYE DENİR? 
Kişilerin toplumla ilişkilerinden doğan haklara denir. 

33-VATANDAŞLIK HAKLARI NELERDİR? 
Üç gruptur. sosyal haklar ekonomik haklar siyasal haklar

34-SOSYAL HAKLAR NELERDİR? 

  • Toplum yaşamında herkese insanlık onuruna yaraşır bir yaşam düzeyisağlamayı amaçlayan haklardır. Sosyal haklardan başlıcaları;
  • Ailenin korunması
  • Eğitim ve öğrenim hakkı
  • Sağlık çevre ve konut hakkı
  • Soysak güvenlik hakkı
  • Sanat ve sanatçının korunma hakkı
  • Gençliğin korunması ve sporun desteklenmesi
  • Tarih kültür ve tabiat varlıklarının korunması gibi haklardır .

35-BİR ÜLKEDE SOSYAL HAKLAR EŞİTLİKLE KORUNMADIĞINDA HANGİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR?
1. Toplumda ekonomik açıdan güçsüz olanlar güçlüler karşısında korunamaz ve adalet sağlanamaz. 
2. İnsanın yaşam mücadelesi zorlaşır insan onuruna uygun bir ortamda yaşam gerçekleşemez. 
3. Yoksulluk ortadan kalkmaz artar. Fakirler hiç bir haktan yararlanamaz. 
4. Toplumda huzur ve güven kalmaz. Bunalımlar artar. 
5. İnsan imkanlarını geliştiremez. Bilim sanat ve teknolojik alanlarda etkinlikler gerçekleştiremez. 

36-EKONOMİK HAKLAR NELERDİR? 

  • Devlet güçsüzleri güçlüler karşısında korumak gerçek eşitliği ve toplumsal dengeyi sağlamak amacıyla vatandaşlara ekonomik haklar tanımıştır.
  • Çalışma hakkı
  • Sendika kurma hakkı
  • Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt hakkı
  • Adil ücret ve dinlenme hakkı
  • Mülkiyet hakkı
  • Tüketici hakları gibi haklar başlıca ekonomik haklardır.

37-GREVLOKAVT VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ NE DEMEKTİR?
Grev: İşçilerin topluca işi durdurmasıdır.
Lokavt:İşçilerin topluca işveren tarafından işten uzaklaştırılmasıdır
Toplu iş sözleşmesi:Çalışma şartlarını ve iüçretleri belirlemek üzere işçilerle işverenler arasında yapılan antlaşma

38-BİR ÜLKEDE EKONOMİK HAKLAR EŞİTLİKLE KORUNAMADIĞINDA HANGİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR?

1. İnsanın doğuştan sahip olduğu temel haklar korunamaz. 
2. Çalışanlar emeğinin karşılığını alamaz. 
3. Çalışanların sağlıklı bir ortamda çalışmalar mümkün olmaz. 
4. İnsanların hak ve özgürlükleri korunamaz. 

39-SİYASAL HAKLAR NELERDİR? 
Vatandaşların ülke yönetimine katılmasını sağlayan haklara siyasal haklar denir. 

  • Seçme ve seçilme hakkı
  • vatandaş olma hakkı
  • kamu hizmetine girme hakkı
  • dilekçe hakkı başlıca siyasal haklardır.


40-ÜLKEMİZDE HANGİ TÜR SEÇİM SİSTEMİ UYGULANMAKTADIR?
Genel oy prensibine dayalı--- kapalı oy ---Açık sayım

KİMLER SEÇİMLERDE OY KULLANAMAZLAR?
Askeri öğrenciler--- er ve erbaşlar--- hükümlüler---- 18 yaşın altındaki çocuklar.—Akıl hastaları 
T.C. Vatandaşı olmayanlar.

41-KADINLAR KAÇ YILINDA SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI KAZANMIŞLARDIR?
1934 yılında 

42-BİR ÜLKEDE SİYASAL HAKLAR EŞİTLİKLE KORUNDUĞUNDA HANGİ FAYDALAR SAĞLANIR?
*İnsanların her türlü zorlamadan devletin ve diğer insanların baskısından uzak kalmaları ve yaşamlarını kendi istedikleri gibi düzenlemeleri kolaylaşır. 
*Kişiye başkalarının ve devletin karışamayacağı güvenli bir ortam yaratılabilir. İnsanlar bu ortamda hukukun izin verdiği ölçüde başkalarına zarar vermeden haklarını özgürce kullanabilirler. 
*Demokrasinin işlerlik kazanması ve sürekli korunması sağlanabilir.

 

 


674 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.339638.4932
Euro43.500443.6748
Hava Durumu
Saat
Site Haritası
GÜZEL SÖZLER












Rozetler & Taşlar
   
 ADD PUL/ARMA:







OĞUZ KAĞAN MÜHRÜ:







 Değerli Taş Rozetler;


           
           M.Turkuaz

            
               Zümrüt

             
               S. Sitrin

             
                Y. Florit

              
               Akumarin

             
              Amazonit

             
              Ateş Opal

              
               Aventurin

              
                  Ay Taşı

              
               Benitoyit

              
               D. Kuvars

              
                 P.Florit

              
                 Galenit

              
                Hematit

             
                Jasper

              
                  Kalsit

              
             Labradonit

              
              Lal Garnet
         (Güç &Enerji)

             
           Lapis Lazuli

            
          Rutil Kuvars

             
                 Sedef
   (Bereket, Enerji)

            
               Selenit

            
              Selestit

            
            Septeryan
(Ejderha Yumurtası)

             
                K.Sitrin

             
                 Sodalit

              
                Turmalin

              
              Yeşim taşı

              
               Yıldız Taşı

              
                Zümrüt


    

    

    



    



















































































































Ademin Yıldızı


Afrika yıldızı


Asya Yıldızı


      Altın


Anti Madde


Bahai Zümrütü


    Beril


Cahiyo Yakutu


Dağların Işığı


En Pahalı Elmas


Grantdiyorit


Grisononun Ruhu


Guinness Zümrütü


Hindistan Yıldızı


Işık DAĞI


    Jadeite


Kalifornuyum


Kırmızı Elmas


Letseng Elması


  Maria Safiri


Mavi Garnet


Moğol Zümrütü


Musgravite

Orlov Elması


Painite Borat


    Platin


Plütonyum


Serendibite


Siyah Opal


  Taaffeite


Tiffany Elması


Umut Elması


Yeşim taşı