Sosyal Medya Siteleri:
Sosyal Medya ve Türleri ;
Klasik Medya Nedir? Öncelikle medya nedir diye düşünürsek sosyal medya teriminden önce, medya tek taraflı iletişim sunan bir araçtır. Televizyon, gazete, dergi vs. Medya araçlarından bireye tek taraflı bir iletişim kanalı. Klasik medyada birey olarak tüketiciyizdir. Medya içeriğini (haber, eğlence, görüntü gibi) üretenler ve o içerikleri tüketenler vardır. Üreten ve tüketenler farklı kişilerdir ve direk bir bağlantıları yoktur.
Sosyal Medya Nedir? Sosyal medya ise, hem medya içeriğini üretenler hem de tüketenlerin herkes olduğu bir medya kanalıdır. Web 2.0 akımıyla yani herkesin internette bloglar ve Facebook, Twitter, Friendfeed ve Linkedin gibi platformlar aracılığıyla kolaylıkla bilgi ve görüşlerini paylaşmasıyla aslında sosyal medya da ortaya çıkmıştır. Başlangıçta tüm bu siteler ve akım web 2.0 olarak anılmaktaydı. Şu an ise sosyal medya ismiyle anılmaktalar.
Sosyal Medyanın ÖzellikleriSosyal medya katılımcıdır, tüm internet kullanıcısı bireyler birer haber ve bilgi kaynağıdır. Sosyal medya şeffaftır, hangi bilginin kimler tarafından üretildiği ya da paylaşıldığı görülebilir.Sosyal medya ulaşılabilirdir, internet bağlantısı olan herkes kolaylıkla sosyal medyada olan biteni takip edebilir. Sosyal medya aynı zamanda bir iletişim kanalıdır. Sosyal medya kullanıcıları birbirleriyle iletişim kurabilirler. Sosyal medya nedir?
Sosyal Medya, kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Sosyal medya birçok kişi ve kurum tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sayede hızlı erişim kolaylaşmakta, kullanıcılar içerikleri, makaleleri, haberleri, düşünceleri, günlük yaşanan olayları, fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile görebilmekte görüşlerini yine bu sosyal ağ ile yansıtabilmektedir. Günümüz insanının sıkça dillendirdiği sosyal medyayı en kısa şekilde tanımla mak gerekirse akla gelen ilk kavram ‘paylaşmak’ ola caktır.
Sosyal Medya ve Geleneksel Medya;
Teknoloji ile yaşamımızda büyük bir yer edinen sosyal medya, diğer geleneksel medyaların yerini çoktan almaya başladı. Sosyal medya, geleneksel medya platformlarıyla kıyaslandığında sahip olduğu avantajlar sebebiyle diğer platformlardan daha çok tercih edilmeye başlanmış tır. Bu nedenle firmalar tarafından tercih edilen sosyal medya çok fazla kullanılmakta ve her geçen yıl sosyal medyaya ayrılan bütçe daha da artış göstermektedir. Günümüzde birçok marka sosyal ağları aktif olarak kullanıyor, sosyal ağlar sayesinde hedef kitleye ve potansiyel müşterilere doğrudan iletişim kurabiliyor. Sağladığı avantajlar;
- Reklam hedeflemesi nettir. Sosyal medyada artık sadece kimlik bilgilerimizi değil bununla birlikte hobilerimizi sevdiğimiz müzikleri ve hatta konumumuzu bile paylaşır hale geldik. Bu da reklam vermek isteyen markalar için hedefleme yapmayı bir o kadar kolay hale dönüştürmüştür. Bir şirketin hedef kitlesinde 18-25 yaş grubu, bekar, erkek, üniversite mezunu, pop müziğe ilgi duyan kişiler olduğunu varsayarsak bu hedeflemelerin tama mını Facebook reklam hedeflemeleriyle yaparak direkt bu kişilere ulaşılabilir. Geleneksel medyanın aksine sadece bu hedeflemedeki kişilere ulaşıldığı için bu hem maliyet hem zaman tasarrufu demektir fakat geleneksel medyada reklam veren bir şirket hedefleme olarak en fazla TV kanalı, reklam saati, TV programı hedeflemesini reyting sonuçları ışığında yapabilir.
- Ayırdığınız reklam bütçesi ile doğru hedef kitlesine ulaşabilmek. Sosyal medyada maliyet geleneksel medyaya göre daha düşüktür. Bu da aslında çok daha küçük bütçelerle reklam vermek istediğiniz doğru kişilere reklamlarınızı göstermeye imkan sağlıyor.
- Sosyal medyada sık sık duyduğumuz cümle; “Eğer sosyal medya olmasaydı, şuan bir çayçı veya manav olurdum.”. Şöyle ki sosyal medya da herhangi bir eğitim gerekliliği bulunmamaktadır. Sosyal medya da yayın yapmak isteyen herkes yer alabilir.
- Anında güncellenebilmesi de diğer bir avantajı dır. Geleneksel medyada bir haber oluşturulduktan sonra değiştirilemez ancak ertesi gün düzeltmesi yayınlana bilir. Fakat durum sosyal medyada böyle değildir. Anın da değiştirmenize düzenlemenize imkan tanır.
Sosyal medya hızla gelişimini sürdürmektedir ve kendine yeni özellikler katarak çok hızlı yayılmaktadır. Facebook, Twit ter, Google Plus, Youtube, Pinterest, Instagram gibi platformlar aracılığıyla insanlar, dünya çapında iletişim ve etkileşim halindedir. Sosyal medya, kullanıcılarına herhan gi bir sınırlama koymadığı herkesin söz hakkı olduğu bir platform olduğundan doğru kullanıldığında güçlü ve etkili bir konuma sahiptir.
Pazarlama ve iş dünyasına ait önemli gelişmeleri, her hafta düzenli olarak sizlere gönderiyoruz. Sizde haftanın gelişmelerinden haber olmak istiyorsanız buradan mail listemize kayıt olabilirsiniz. Türkiye'de sosyal medya kullanımı;
28 Nisan 2017 Cuma, 16:58 Güncelleme: 28 Nisan 2017 Cuma, 16:59
Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarının kullanımı gitgide yaygınlaşıyor. Interpress'in araştırmasına göre 79 milyonluk Türkiye nüfusunun 46.3 milyonu internete bağlanıyor.
Sosyal medya platformlarındaki aktif üye sayısı ise 42 milyon, yani % 90. Mobil cihazlardan bağlananlar ise 36 milyon, yaklaşık yüzde 77.
Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 77’si her gün online olurken, yüzde 16’sı ise haftada en az bir kez internete bağlanıyor.
Web trafiğinin yüzde 51’i dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar, yüzde 46’sı mobil cihazlar ve yüzde 4’ü ise tabletler üzerinden gerçekleşiyor.
HABERDE TWITTER, KULLANIMDA FACEBOOK
Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformlarına bakıldığında yüzde 32 ile Facebook’un ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı.
Facebook’u yüzde 24 ile WhatsApp, yüzde 20 ile Facebook Messenger, yüzde 17 ile Twitter ve yüzde 16 ile Instagram takip ediyor.
Sosyal ağlar ile alakalı yıl başından bu yana çıkan haberlere baktıldığı zaman hakkında en fazla konuşulan sosyal ağ 300 bin 30 haberle Twitter oldu.
İkinci sırada yer alan Facebook ile ilgili medyaya 104 bin 692 haber yansıdığı belirlendi. Son zamanların gözde uygulaması Instagram hakkında medyada 91 bin 279 haber çıkarken, WhatsApp ise yılbaşından bu yana hakkında çıkan 3 bin 239 habere konu oldu. Haberturk.com
Sosyal Medya Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
• Üzgün, kırgın ve öfkeli olduğunuz durumlarda ruh halinizi yansıtacak iletiler paylaşmaktan çekinin. Son pişmanlık fayda etmeyebilir.
• Siyaset, spor, din, terör, cinsellik gibi konularda yorum yaparken dikkatli olun.
• Tatil ve eğlence fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaşırken dikkatli olun.
• Paylaşımlarınızda telif haklarının ihlaline dikkat edin.
Dünyada ve Ülkemizde İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı :17 Mayıs 2017
Son on yıllık süreçte internet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiş bulunmaktadır. Sosyal medya üzerinden yapılan iletişimin gücü ve önemi bireyler, hatta devletler açısından her geçen gün daha da iyi anlaşılmaktadır.
We Are Social ve Hootsuite tarafından 238 ülkeden toplanan verilerle hazırlanan ve son olarak Ocak/2017’de yayınlanan “Digital in 2017 Global Overview” Raporunda; internet, mobil ve sosyal medya kullanıcı istatistikleri yer almaktadır. Şimdi, internet ve sosyal medya kullanımı konusunda önce Dünya geneline, sonra da Ülkemizdeki durumuna bir bakalım.
Raporda yer alan istatistiklere baktığımızda, 2015 yılına kıyasla 2016 yılında sosyal medya göstergelerinde çok büyük sıçrama olduğu görülmektedir. İnternet kullanıcıları 2015 yılına kıyasla %10 büyüyerek 354 milyon; aktif sosyal medya kullanıcıları %21 büyüme ile 482 milyon artmıştır. Tekil mobil kullanıcılar 2016 yılında %5 büyürken, mobil sosyal medya kullanıcılarında tam %30 artış gerçekleşmiştir.
We Are Social’ın araştırmada tespit ettiği bazı bilgiler şöyledir;
- Dünya nüfusunun %54’ü kentlerde (Urbanisation) yaşamaktadır,
- Dünyanın yarısından fazlası artık en az 1 adet akıllı telefon kullanıyor,
- Dünya nüfusunun neredeyse 2/3’ü en az bir cep telefonu sahibi,
- Dünya nüfusunun %50’si olan 3.773 milyar kişi internet kullanıyor,
- Dünya genelinde internet kullanımının %50’sinden fazlası cep telefonundan yapılıyor,
- İnternet kullanan nüfusun 2.80 milyarı aktif olarak (Penetration) sosyal medya kullanıyor,
- Dünya genelinde mobil kullanıcı sayısı 4.92 milyar,
- Kullanıcıların 2.56 milyarı sosyal medyaya mobilden bağlanıyor,
- Dünyanın dört bir yanındaki mobil bağlantıların yarısından çoğu artık “genişbant” (İnternet erişimi yüksek hızda veri aktarımı sağlayan teknoloji),
- Dünya genelinde 1.61 milyar kişi e-ticaret kullanıcısı durumundadır.
İnternet kullanımına cihazlar bazında bakıldığında 2016 yılında masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan internete giriş oranının %20 azalarak, %45’e düştüğü görülüyor. Mobil internet kullanımının ise %30’luk artışla %50’ye ulaştığı görülmektedir.
Dünya genelinde sosyal medya platformları arasında Facebook bu yıl da açık ara önde bulunmaktadır. Sosyal medya sıralamasında ikinci sırada Messenger, üçüncü sırada Whatsapp yer almakta, dördüncü sırada ise Youtube yer alıyor.
Türkiye’de ise 2016 Ocak ayından Ocak/2017 tarihine kadar internet kullanıcı sayısının %4 ile 2 milyon, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısının ise %14 ile 6 milyon arttığı görülmektedir. Ülkemizde sosyal medyayı mobilden kullanan kişi sayısı ise son bir yıl içerisinde %17 oranında artmış durumdadır. Söz konusu Rapora göre;
- Türkiye’de nüfusun %60’lık kısmını oluşturan 48 milyon kişi internete bağlanıyor,
- Türkiye’deki mobil kullanıcı sayısı 71 milyon,
- Sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı 42 milyon,
- Türkiye’deki cihaz kullanıcılarının %95′i cep telefonu sahibi,
- Türkiye’de mobil cep telefonu kullananların %75′i akıllı telefon kullanıyor,
- Dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanımı %51 oranında bulunuyor,
- Kullanıcılar gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve 3 saatini de sosyal medya platformlarında geçiriyor,
- Ülkemizde televizyonun hayatımızdaki yeri %98 olup TV karşısında geçirilen vakit ise günde ortalama 2 saat civarında bulunmaktadır.
Türkiye’nin 2016 yılı internet kullanımına baktığımızda; bilgisayar üzerinden ziyaretlerin %29 oranında gerileyerek %36′ya düştüğünü, mobil internet kullanımının ise %33 oranında artarak %61′e çıktığını görüyoruz. Bu durum Türkiye’de internet kullanımı konusunda mobilin son derece önemli olduğunu göstermektedir.
Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya kanalı Facebook ilk sırada iken, Ülkemizde Youtube ilk sırada Facebook ikinci sırada yer almaktadır. Dünya genelinde İnstagram ve Twitter 9 ve 10. sıralarda yer alırken, Ülkemizde resim ve 140 karakterle de olsa düşüncelerin paylaşım kanalları olan İnstagram ve Twitter 3 ve 4. sırada yer almaktadır. Kanımca anlık iletişimin çok sevildiği Ülkemizde bu hızla giderse, Twitter çok yakında Facebook ve Youtube’da geçecek gibi görünmektedir.
Sosyal Medya Ne İşe Yarar?
Sosyal medyanın tanımını yapmak bir hayli güç. Web 2.0 ile birlikte oluşan ve kullanıcının merkezinde bulunduğu sosyal ağlar, bloglar, mikro bloglar, içerik paylaşım siteleri (fotoğraf, metin, video), sosyal imleme siteleri, forumlar, wikiler olarak kısaca sosyal medyayı tanımlayabilir ve sınırlarını çizebiliriz.
Peki sosyal medya ne işe yarar?
Bu konuyu iki farklı yazıda ele alacağız. İlk bölümde sosyal medyanın bireysel kullanıcılar için potansiyel faydala rını anlatmaya çalışacağız. İkinci bölümde ise (daha önce sıkça değinilen) girişimciler, firmalar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve diğer kurumların sosyal medyadan nasıl fayda sağlayabileceklerinden bahsedilecek.
Sosyal medya üzerinden para kazanabilirsiniz.
Sosyal medyanın sunduğu imkanlar ile hiç harcama yapma dan bile para kazanabilirsiniz. Blog servislerinin ücretsiz olarak sunduğu alanlarda açacağınız bloglar ile binlerce kişiye ulaşabileceğiniz gibi alacağınız reklamlar ile gelir sağlayabilir hatta yaşamınızı blogunuzdan kazanacağınız para ile sürdürebilirsiniz.
Sosyal medya sayesinde iş sahibi olabilirsiniz.
Özellikle dijital sektörde çalışıyorsanız veya çalışmak istiyorsa nız, sosyal medya kariyerinize yön verirken en büyük yardımcınız olacaktır. Aktif Twitter kullanıcısı olmak, blog yazmak, süslü bir Linkedin sayfasına sahip olmak işe alımlarda size artı puan kazandıracağı gibi, gerekli hesapları takip ederek iş fırsatlarından haberdar olabilirsiniz.
Sosyal medya sizi olduğunuzdan daha ‘cool’ göstere bilir.
Sosyal medyada insanlar üzerinde nasıl bir izlenim bırakacağınız tamamen sizin elinizde. Olduğunuzdan daha cool, daha güzel, daha yakışıklı, daha entellektüel, daha kariyerli, daha çalışkan, daha hazırcevap, daha zeki görüne bileceğiniz gibi paylaştığınız afrodizmalar ile binlerce kişiye ulaşabilir, normal hayatınızda vasat bir kişiliğe sahip olsanız dahi bir sosyal medya fenomenine dönüşebilirsiniz.
Sosyal medya ile kendinize arkadaş, sevgili bulabilir siniz.
Her ne kadar o dönemler biraz geride kalmış olsa da, sosyal medya üzerinden tanışan hatta evlenen insanlar hala var. Sosyal ağları en çok kendi sosyal çevremiz ile iletişime geçmek için kullanıyoruz ancak bu mecralarda filizlenen ve gerçek hayata taşınan arkadaşlıkların, aşkların gücünü küçümsemeyin!
Sosyal medya ile markalarla diyaloga geçebilirsiniz.
Sosyal medya bizlere bir marka ile ilgili olumlu veya olumsuz düşüncelerimizi paylaşmak, şikayetlerimizi dile getirmek için önemli bir fırsat sunuyor. Twitter’da ‘….. Bankası bana ulaşsın’ dediğimizde cevap alıyor veya Türk Hava Yolları örne ğinde olduğu gibi uçağın kliması az çalışıyorsa bu sorunu havadayken sosyal medya üzerinden çözüme kavuştura biliyoruz. Sosyal medyada kamuoyu yaratabilirsiniz.
İyi bir planlama ile çevrenizdekilerin desteğini de arkanıza alarak sesinizi milyonlara duyurabilirsiniz. Üniversite harçları na gelen zamlar, yol çalışmaları, engelliler için destek, donör arama, yardım kampanyaları gibi daha önce yüzlercesi ile karşılaştığımız örneklere bir yenisini daha ekleyebilir ve gerekli mercilerin sesinizi duymasını sağlayabilirsiniz.
Sosyal medya ile hayranı olduğunuz ünlülere sesinizi duyurabilirsiniz.
Twitter popülaritesinin büyük bir bölümünü ünlüleri takip edebilme ve onlarl diyaloga girebilme özelliğine borçlu. Bugün neredeyse her ünlü ismin bir Twitter hesabı ve Facebook sayfası var. Bu hesaplar üzerinden hastası olduğu nuz ünlüye mesajınızı veya köşe yazarlarına son yazısı hakkında yorumlarınızı ulaştırabilirsiniz. Bir de cevap gelirse değmeyin keyfinize!
Sosyal medya ile kaybolan kedi, köpeğinizi bulabilir siniz.
Nedendir bilinmez sosyal ağlar içimizdeki evcil hayvan sevgisini artırdı. Her gün onlarca kedi – köpek resmine maruz kalıyoruz. Eğer evcil hayvanınızı kaybettiyseniz bu gücünüzü arkanıza alarak Fıstık’a veya Karamel’e bir an önce kavuşabilirsiniz.
Sosyal medya ile takımınıza desteğinizi gösterebilir siniz.
Dört büyüklerin taraftarlarının her gün başardığı gibi siz de taraftarı olduğunuz takıma desteğinizi sosyal ağlarda gösterebilirsiniz. Ankaragücü gibi zor günler geçiren bir takımın taraftarıysanız veya takımınız her TT olacak kadar destekçiye sahip değilse yaratıcı çalışmalara imza atarak takımınızın arkasında olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Sosyal medya ile içinizdeki Ara Güler’i keşfedebilir siniz.
Instagram, PicsArt gibi uygulamaları kullanarak bol megapik selli akıllı telefonunuz ile profesyonel fotoğrafçılara taş çıkartan fotoğraflar çekebilir, çevreniz ile paylaşabilirsiniz.
Sosyal medyanın zararları:
- Asosyallik
- Bağımlılık
- Çeşitli sağlık sorunları
- Düşünebilme yeteneğinin azalması
- Aile ve çevre ile daha az zaman geçirilmesi
Tüm sosyal medya ağları için;
1. Gün içerisinde birkaç kez paylaşımda bulunuyor sanız, paylaşımlarınızın arasında belli bir süre olduğundan emin olun. Çünkü sosyal medyada art arda aralıksız paylaşımda bulunduğunuzda takipçi kaybedersiniz.
2.Tüm yorumlara olabildiğince hızlı cevap verin. Yapılan araştırmalar bir markanın paylaşımına yorum yapan kullanıcı ların yüzde 53’ünün 60 dakika içinde geri dönüş beklediğini gösteriyor.
3. Hashtag sanatını öğrenin. Bir hashtag iyi sonuç verirken on hashtag ile risk almış sayılırsınız. Aslında bu sayı platforma göre değişiyor: Twitter’da en fazla 2, Instagram’da ise en fazla 11 hashtag uygun görülürken, Facebook’ta ya da Pinterest’te hashtag kullanımı tavsiye edilmiyor.
4. Hedef kitlenizi önce eğlendirin ve bilgilendirin, ardından satışa odaklanın. Hedef kitlenizin ilgisini çekip hakkınızda olumlu bir izlenim yarattıktan sonra pazarlama konusunda şansınız artacaktır.
5. Şirketinizden bahsederken birinci çoğul şahıs (biz) kullanın. Böylece kullanıcılar karşılarında bir makine değil bir kişi olduğu izlenimine kapılarak daha fazla güven duyacaktır.
Twitter için;
6. İnsanlardan direkt olarak sizi takip etmesini istemeyin. Bu Twitter kullanıcıları için pek motive edici bir yöntem gibi gözükmüyor. Sizi takip etmeleri için farklı yöntemler deneyin.
7.140 karakterin tamamını kullanmayın. Retweet ederek size cevap vermeleri için bir boşluk bırakın. İdeal bir tweet uzunluğu 71 ile 100 karakter arası olarak ifade ediliyor. Yine de Twitter kendi içinde yaptığı değişikliklerle bu konuda daha esnek olma fırsatı sunuyor.
8. Başka şirketlerin hashtaglerini kullanmayın. Trend olan ya da ilgi gördüğünü fark ettiğiniz hashtagleri kullanma dan önce size ne kadar uyumlu olduğunu iyice araştırmanızı tavsiye ederiz.
9.Takipçi satın almayın. Satın aldığınız takipçilerin şirketi nize değer katma ihtimali yok gibi gözüküyor. Üstelik takipçilerinizi inceleyen kullanıcılar, satın aldığınızı kolayca anlayabiliyor ve bu da itibar kaybetmenize neden oluyor.
10. Tweetinizi anahtar kelimelerle doldurmayın. Tweet yazarken takipçilerinizle karşılıklı konuşuyor gibi cümleler kurmanızda fayda var. Bu daha samimi bir izlenim yaratarak etkileşiminizi arttırmaya yardımcı olur.
Facebook için;
11. Kendi paylaşımlarınızı beğenmeyin. Bu sizin tama men beğeni toplamak amacıyla paylaşımda bulunduğunuz izlenimi vererek hayranlarınızın gözünde itibar kaybetme nize neden olabilir.
12. Hayranlarınızın, müşterilerinizin ya da çalışanlarını zın fotoğraflarını izinsiz kullanmayın. Gizlilik artık eskisinden daha önemli bir konu haline geldi. İzinsiz kullandığınız fotoğraflar ileride sorunlara yol açabilir.
13. Paylaşımınızla alakasız insanları etiketleme yin. İnsanlar alakasız paylaşımların bildirimini almaktan hoşlanmıyor. Sürekli ilgilenmediği konularda bildirim alan kullanıcıların şikayet ettiğini mutlaka siz de duymuşsunuzdur.
14. Paylaşımlarınızı beğenmelerini, paylaşmalarını ya da onlara yorum yapmalarını istemeyin. Örneğin, bir kedi fotoğrafı paylaşıp “Siz de kedileri seviyorsanız beğenin” demeniz kullanıcıları harekete geçirmek için yeterli değil. Üstelik bu insanları rahatsız eden bir hal alma riski taşıyor.
Instagram için;
15. İnsanlardan sizi takip etmesini ya da hashtagleri nizi kullanmasını istemeyin. Bu profesyonel bir davranış değil.
16. Aşırı paylaşım yapmaktan kaçının. Yapılan araştrma lar Instagram’da yapılması gereken paylaşım sıklığıyla ilgili net bir veri sunmakta yetersiz kalıyor. Yine de insanların anasayfasını işgal edecek kadar sık paylaşım yapmamakta fayda var.
17. Markanızla uyumlu olacak hashtagler kulla nın. İdeal hashtag sayısı 11’dir. Daha önce de söylediğimiz gibi, Instagram hashtag kullanmak için en ideal platformlar arasında yer alıyor.
LinkedIn için;
18. Bağlantı taleplerinizi kişiselleştirin. Onlara neden bağlantı kurmak istediğinizi söyleyin. Jenerik talep metni yerine kendi cümlelerinizle onları bağlantılarınıza eklemek istediğinizi söylemeniz bile fark yaratacaktır.
19. Bağlantı kurduktan sonra “hoş geldiniz” mesajı gönderin. Bu sosyal medya kuralı size çok sıradan gelebilir. Fakat, çok basit bir şey olmasına rağmen bu mesajı gönderen gerçekten çok az kişi var. İnsanlarla iletişime girmekten çekinmeyin. Karşılığını mutlaka alacaksınız.
20. Gruplara hemen üye olmayın ya da ilk iş olarak kendinizi pazarlamaya başlamayın. Gruplara üye olmadan önce ilginizi çeken grup hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun. Grup içerisinde pazarlama çalışması gerçekleştirmeden önce grup dinamiğini anlamaya çalışın.
21. Mecranın profesyonel tonunu kullanmayı ihmal etmeyin. Çok sayıda sosyal medya platformu arasında en profesyonel ton kullanılması gereken platform LinkedIn’dir. Siz de platformun bu tonuna ayak uydurun.
Google+ için;
22. Paylaşımlarına yorum yaparken yazarları mutlaka etiketleyin. Böylece, nazikçe onlara referans vermiş ve yazarlarla iletişime geçmiş olursunuz.
23. Paylaşımda bulunurken önce yorum ekleyin. Google+ paylaşımları okumak ve yazmak için son derece keyiflidir. Bu paylaşımlar mini blog içerikleri gibi kullanılabiliyor. Platformun sunduğu fırsatlardan faydalanmayı ihmal etmeyin.
24. İçeriklerinizi ilgili çevrelerle paylaşın. Bir çevreye direkt mesaj atarak içeriğinizi paylaşmanız bir grupta paylaşmakla benzer bir etki yaratır. Bu kişiler zaten içeriğinizin konusuyla ilgileneceği için okunurluk oranınız da artacaktır.
25. Google+ metin formatını kullanın. Kalın içerik için *metin*, yana eğik içerik için _metin_ ve üstü çizili içerik için -metin- şeklinde yazmanız yeterli olacaktır.
Pinterest için;
26. Pin’leriniz için başarılı tanımlar oluşturmayı ihmal etmeyin. Bazen farklı imajları tek seferde yüklemek için tanım yazmadığınız olabilir. Fakat imajları tanımladığınız bu metinler daha fazla kişi tarafından keşfedilmenizi sağlayacaktır.
27. Orijinal kaynağa mutlaka referans verin. Kullan dığınız ve paylaştığınız imajların kaynağına link vermeniz büyük önem taşıyor.
28. Daha fazla etkileşim almak için sizinle alakası olmayan imajlar paylaşmayın. Size geri gönüşümü olmayacak bir etkileşim hiçbir işinize yaramaz. Bu nedenle sadece profiliniz için faydalı olacak paylaşımlarda bulunun.
29. Sadece kendi ürünlerinize ait görselleri paylaş mayın. Bunun yerine blog içerikleriyle ve farklı kaynaklardan kullanacağınız imajlarla zenginleştirdiğiniz bir platform yaratabilirsiniz.
Yukarıda en önemli sosyal medya kuralları şirketinize ya da size ait sosyal medya hesaplarını yönetmede yardımcı olabilir. Unutmayın, sosyal medya hedef kitlenize ulaşmanın en iyi yollarından biridir. Bu konuda kendinizi geliştirmeye önem verin.
Mutluluk paylaştıkça artar :)
Sosyal Medya Siteleri Hakkında; Sağda Linkler'den sosyal medya sitelerine bağlanabilirsiniz.
Günümüzde sosyal medya siteleri denildiğinde akla sadece Facebook, Twitter ve Instagram geliyor. Belki biraz da Tumblr ve Pinterest. Ancak popüler siteler dışında farklı özellikleri ile dünyada aktif olarak kullanılan sosyal medya siteleri bulunuyor. Birkaç web sitesinden bahsederek sosyal medyayı kullandığımızı iddia etmek olmaz elbette.
İşte bu liste:
1-Facebook: https://www.facebook.com/
Tür: Sosyal Ağ Sitesi, Aktif Kullanıcı Sayısı: 1,2 Milyar
Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal paylaşım site sidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Face book, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulsa da günümüz de bütün dünyayı kapsayan bir iletişim ağı haline dönüştü. Facebook’u bilmeyen kimse neredeyse kalmadı.
2-Twitter:
Tür: Mikroblog, Sosyal Ağ Sitesi, RSS
Aktif Kullanıcı Sayısı: 230 Milyon
Haberleşme ağının en güçlü temsilcilerinden Twitter aynı zamanda güçlü bir reklam aracı. Her saniye 6 binden fazla tweetin atıldığı Twitter’da, günde 500 milyonun üzerinde tweet girişi yapılıyor. Twitter kullanıcılarının neredeyse %75’i hesaplarına mobil cihazlar üzerinden erişim sağlıyor. 3-WordPress:
Tür: Blog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 73 Milyon
Kişilere yazı yazma imkanı veren ve her gün 500 bin yeni yazının yayımlandığı, dünya üzerindeki tüm web sitelerinin %22’sini ifade eden, 25 binden fazla plug-ini bulunan bir blog sistemidir.
4-Google Plus:
Tür: Dijital Kimlik, Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 540 Milyon
Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti. Haftada 2 milyara yakın fotoğrafın yüklendiği dev bir sosyal medya aracı haline gelen Google Plus, 2011 yılından itibaren hızla büyüyerek diğer sosyal ağları geride bırakabilmiştir.
5-LinkedIn:
Tür: Profesyonel Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 275 Milyon
İş dünyasında farklı uzmanlık alanlarındaki kişileri bir araya getiren sosyal platform. Özellikle topluluk ve marka yönetimleri için aktif olarak kullanılıyor. Kişiler birbirleriyle profesyonel bağlantı kurabiliyorlar.
6-Instagram:
Tür: Fotoğraf/Video Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 150 Milyon
Özellikle gençler tarafından kullanılan Instagram, günde 55 milyon fotoğraf paylaşımı ile rekor kırıyor. Kullanıcıların %57’sinin hesabına her gün giriş yaptığı biliniyor. Markaların kampanya yönetimleri ve tanıtımları da nu alan üzerinden gerçekleştiriliyor.
7-Badoo:
Tür: Arkadaşlık Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 200 Milyon
Arkadaşlık sitelerinden en çok kullanılanı olan Badoo, alışkanlıklardan kolay kolay vazgeçemeyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Milyonlarca insanı bir araya getiren sosyal medya sitesi, kültürel alışverişi sağlaması açısından da önemli. 8-Windows Live Messenger:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 370 Milyon
Bundan 6 – 7 sene önce tüm dünyada aktif olarak kullanılan Windows Live, eskisi kadar ünlü olmasa da hala kullanılmaya devam edilmektedir.
9-MySpace:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 50 Milyon
Özellikle müzikle ilgili olan kişilerin kullandığı sosyal bir platformdur. Paylaşım ve bilgi alış verişi sağlar.
10-Flixter:
Tür: Sinema / Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 63 Milyon
Flixter hala yeni filmleri herkesten önce keşfetmek isteyenlerin ilgi gösterdiği sosyal mecralardan biri. Vizyona girecek yeni filmlerin fragmanlarının izlenebildiği bir sosyal ağ sitesi.
11-Flickr:
Tür: Fotoğraf/Video Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 80 Milyon
Flickr, Yahoo şirketinin fotoğraf paylaşım sitesidir. Her gün 4 milyona yakın görsel yüklenir ve ücretsiz üyeliklerde 1 terabayt depolama alanından faydalanma imkanı sunmak tadır.
12-Last.fm:
Tür: Çevrimiçi Müzik Paylaşım Sitesi, Mikroblog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 35 Milyon
Ülkemizde erişimi sıkıntılı olduğu için müzikseverleri erişim sağlamak için biraz uğraştıran Last.fm, basit bir online radyo olmaktan öte kullanıcılarına kendi müzik beğenisini insanlarla paylaşma imkanı sunan, oldukça geniş bir sosyal ağ. Kullanıcılar istediği şarkıları kolayca bulabileceği gibi, dilediği müzik türünde radyo yayınlarını da dinleyebilmektedir. Winamp ve Windows Media Player gibi popüler oynatıcılarla uyumlu olması, Last.fm’in çok geniş bir kesim tarafından kullanılmasını sağlamakta.
13-Fotolog:
Tür: Fotoblog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
2002’de kurulan Fotolog kullanıcılarına fotoğraf günlüğü ve bloğu oluşturma fırsatı vermektedir. Fotoğraf paylaşımında en önemli sitelerden biridir.
14-LiveJournal:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi, Blog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
LiveJournal ile günlük sayfaları, gezi notları ve bloglar oluşturmak mümkün. Ayrıca kullanıcılar bloglarını diledikleri gibi optimize edebiliyorlar.
15-Foursquare:
Tür: Konum Tabanlı Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
Mobil cihazlar üzerinden “Check-In” yapan Four square kullanıcıları, her gün 3 milyon defa konumunu paylaşıyor.
16-Xing:
Tür: Profesyonel Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 12 Milyon
Firma sahiplerine ve çalışanlara profesyonel bağlantılar oluşturma fırsatı veren Xing, Türkçe de dahil olmak üzere 17 farklı dilde desteklenmesi nedeniyle dünyanın her yerinden kullanıcıya sahip bir sosyal medya sitesi.
17-StumbleUpon:
Tür: Sosyal İmleme Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 25 Milyon
Kullanıcıların web sitelerine verdiği puanlar sayesinde yeni keşifleri sağlayan, kişilerin birbirlerine tavsiyelerde bulun duğu StumbleUpon, internette popüler olan her şeyi sunuyor. Ayrıca kişiler internette gezinirken sayfaları pratik bir şekilde sosyal ağlarda paylaşabiliyorlar.
18-DeviantArt:
Tür: Sosyal Sanat Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 25 Milyon
Kullanıcıların kendi ürettiği sanata dair her ne varsa sosyal ağlarla paylaşmasını sağlayan DeviantArt, özellikle grafik tasarım ve fotoğrafçılık ile ilgilenenlerin aktif bir şekilde kullandığı paylaşım sitelerinden. Genel olarak “her telden” fotoğraf paylaşımının yapıldığı DeviantArt’da her gün 140 binin üzerinde paylaşım yapılıyor. Ayrıca kullanıcılar grafik tasarım veya fotoğraf çıktılarını sayfası üzerinde satabiliyor.
19-Tumblr
Tür: Sosyal Ağ Sitesi, Mikroblog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 175 Milyon Blog
Metin, fotoğraf, video, ses gibi farklı paylaşımlara olanak tanıyan Tumblr, Yahoo ürünü bir mikroblog sitesi. Kullanıcı ların birbirini takip etmesi ve birbirlerine mesaj göndermesini de sağlıyor. Beğeni ve paylaş butonları ile işlevselleşiyor.
20-GoodReads:
Tür: Sosyal Kütüphane Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 13 Milyon
Kullanıcıların kitap tanıtımı yapmalarını ve eleştirilerini paylaşmalarını sağlıyor. Kişiler yazar veya kitaplara ilişkin gruplar kurarak fikir alışverişinde bulunabiliyor.
21-Blogger:
Tür: Blog
Kullanıcıya birden fazla blog sitesini tek hesap üzerinden yönetme imkanı sunan Blogger, farklı ülkelerden kullanıcıya sahip. WordPress ile kıyaslandığında daha düşük bir erişilebilirliğe sahip olmasına rağmen AdSense reklamlarını desteklediği için tercih edilmeye devam ediyor. 22-Youtube:
Tür: Video Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 800 Milyon
Her 1 dakikada 72 saatlik videonun yüklendiği Youtube, dijital dünyanın en popüler sosyal medya sitelerinden biridir. Sayı olarak 70 bine yaklaşan video yüklemesi ile büyük bir paylaşım platformu olan Youtube, markaların ve kişilerin tanıtım aracı olmuş durumda.
23-My Yahoo:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 40 Milyon
Fotoğraf ve videodan hava durumu ve günlük burç yorum larına kadar oldukça geniş bir paylaşım imkanı sunan Yahoo, kişilerin tek bir sayfa üzerinde aktif olarak yer almalarını sağlıyor.
24-Technorati:
Tür: Blog Tarama Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 112 Milyon Blog
250 milyondan fazla taglanmış sosyal medya içeriğiyle sosyal ağların neredeyse tamamını buluşturan sosyal medya sitesi, yayıncıların kendi indekslerini oluşturmasını sağlıyor.
25-SlideShare:
Tür: Dosya Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 16 Milyon
2010 yılında “Dünyanın En İyi 10 Eğitim ve e-Öğrenme Aracı” listesine giren SlideShare, Web 2.0 tabanlı bir dosya payla şım ağı. PDF; Word, Excel ve PowerPoint gibi Office dokümanlarının paylaşılabildiği SlideShare kullanıcılarının site üzerinden tüm bu içeriği çevrimiçi görüntülemesine imkan sağlıyor.
26-Vimeo:
Tür: Video Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 22 Milyon
Video paylaşımında Youtube’un takipçisi olan Vimeo, aylık 100 milyon ziyaretçiye sahip. İçerik koruma sistemi nede niyle paylaşımda katı kurallara sahip olan Vimeo, HTML5 des teği ile güçlü bir sosyal paylaşım sitesi.
27-PhotoBucket:
Tür: Fotoğraf/Video Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 100 Milyon
Facebook ve Twitter kullanıcılarının da görsel edinme ama cıyla kullandıkları Photobucket, 10 milyarın üzerinde görseli bünyesinde barındırıyor. Forum, site ve sosyal medya hesabı linkleri sayesinde milyonlarca kişi tek bir ağda buluşabiliyor.
28-FriendFeed:
Tür: Sosyal İmleme/Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 1 Milyon
Facebook’un sahibi olduğu FriendFeed Türkiye’de beklenen ilgiyi görmese de, çok fazla sosyal medya aracının tek bir adresten takip edilmesine imkan sağladığı için işlevsel bir kullanıma sahip. FriendFeed kullanıcıları; sosyal imleme, sosyal medya araçlarından bildirim yapma, mikroblog paylaşımı, RSS/Atom besleme gibi farklı imkanlardan faydalanabiliyor.
29-GrooveShark:
Tür: Çevrimiçi Müzik Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
GrooveShark, 15 milyondan fazla şarkıyı çevrimiçi olarak dinleme ve diğer kullanıcıların müzik yayına katılma imkanı sunuyor. Kullanıcılar kendi dinleme listelerini oluşturabiliyor, diğer sosyal medya sitelerinde paylaşabiliyor.
30-DailyMotion:
Tür: Video Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 115 Milyon
HTML5 desteği bulunan Fransa merkezli bir video paylaşım platformu. Video yükleme, grup oluşturma, sosyal medya araçları üzerinden paylaşım gibi artık tüm popüler video paylaşım imkanları sağlıyor.
31-Fizy:
Tür: Çevrimiçi Müzik Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 250 Bin
İnternet ve mobil cihazlardan bağlanma kolaylığı sağlayan Fizy, günlük 600 bin ziyaretçi sayısına sahip. İstenilen sanatçıya ve gruba ait şarkıların dinlenmesine olanak tanıyan sosyal medya sitesi ayrıca diğer ağlarda paylaşım yapmaya da olanak sunuyor.
32-Mylife:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 30 Milyon
Tüm bir hayatın, tek bir sosyal medya aracı üzerinden görüntülenmesi fikrini yansıtan Mylife, kullanıcılar arası çoklu paylaşım imkanı sunuyor. Tek bir araç kullanarak Facebook, Tweeter, Google+, LinkedIn ve diğer sosyal medya hesaplarındaki çevrelerin paylaşımlarını görüntüleme imkanı sunan Mylife bu sayede tek bir yerde oturum açarak tüm sosyal medyadan haberdar olunmasını sağlıyor.
33-Netlog:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 95 Milyon
Kullanıcılar kendilerinin yönettiği bir web sayfasına sahip oluyor ve bu sayfa üzerinden bloglarını, fotoğraf ve videolarını, müzik listelerini yayınlayabiliyorlar.
34-Formspring:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 290 Milyon
Soru sorma ve takip etme özelliği olan Formspring, eğlenceli paylaşım platformu olarak dünyada pek çok kullanıcıya sahiptir.
35-Classmates:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 50 Milyon
Facebook tarzı özellikleri ile dikkat çeken Classmates, 1995 yılında, insanların sınıf arkadaşlarını ve artık görüşemediği dostlarını bulmasına yardımcı olma amacıyla kurulmuştur. Kişiler burada okul fotoğraflarını, videolarını paylaşırlar.
36-Tagged:
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 100 Milyon
Diğer sosyal medya araçlarında karşımıza çıkan içerik oluşturma, konum bildirimi, fotoğraf paylaşımı gibi imkanlara sahip olan Tagged, 100 milyon kullanıcı sayısı ile dikkat çekiyor. En iyi özelliği de profil sayfasının kimler tarafından ziyaret edildiğini görme imkanı vermesi. 37-Pinterest:
Tür: Görsel Tabanlı Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 12 milyon
“Pin” adı verilen görsel imler oluşturan ve bu Pinleri de “Board” denen görsel koleksiyonlar aracılığıyla sosyal ağlar ile paylaşmayı sağlayan sosyal medya sitesidir. Her türlü görsel açıklaması ile birlikte paylaşılabilir.
38- VK:
Aktif Kullanıcısı Sayısı : 120 Milyon
Rusya, Doğu Avrupa ve Asya’nın Facebook’tan yer yer fazla kullanılan sosyal ağ uygulaması.
Sosyal medyanın bu denli gelişmesinin en büyük nedenlerinden biri tahmin edebileceğiniz gibi akıllı telefonların inanılmaz gelişimi oldu. En gencinden en yaşlısına kullandığımız sosyal medya siteleri arasında, dünya genelinde en çok kullanılan sosyal ağları ve birkaç cümle ile istatistiklerini paylaştığımız bu yazımızdan umarım keyif alırsınız.
Bilgilendirme : Belirtilen kullanıcı sayıları, ayda en az 1 defa hesabına giriş yapan kullanıcılar göz önüne alınarak belirlenmiştir. Farklı sitelerde farklı kullanıcı sayıları belirtilmiş olabilir.
Google tarafından 2001 yılından kurulan sitenin, kullanıcıların %74’ü erkek kullanıcılardan oluşuyor.
Aktif Kullanıcısı Sayısı : 112 Milyon

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 117 Milyon
Kullanıcıların % 92’si, Pinterest hesaplarına mobil cihazlarından erişim sağlıyor.

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 118 Milyon
Kullanıcılarının %69’u, 2000 yılından sonra doğmuş.

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 120 Milyon
Rusya, Doğu Avrupa ve Asya’nın Facebook’tan yer yer fazla kullanılan sosyal ağ uygulaması.

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 125 Milyon
Normal bir kullanıcısının sitede en az 16 dakika harcadığı sosyal ağ merkezinin tasarımı size ilk bakışta modası geçmiş gelebilir.

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 340 Milyon
Sitede Dünya genelinde her gün en çok kullanılan kelime “motivasyon” kelimesi.

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 520 Milyon
Site üzerinde her gün yaklaşık olarak 80 milyon fotoğraf paylaşılıyor.

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 587 Milyon

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 1 Milyar 50 Milyon
Kullanıcıları tarafından, her ay 3.25 Milyar saat video izlenen site 2004 yılında kurulmuştu.

Aktif Kullanıcısı Sayısı : 1 Milyar 962 Milyon
Kullanıcılarının %83.6’sı, ana vatanı olan ABD ve Kanada harici ülkelerden olan, Dünya’nın en büyük sosyal ağ sitesi tartışmasız Facebook.
