Tütün İşletmesi:
ADIYAMANDA TÜTÜN İŞLETMELERİ KURULSA KİMSE İŞSİZ KALMAZ.
Adıyamanda-Tütün, Rizede-Çay, Orduda-Fındık, Trakya da-İçki, Malatya-Kaysı, Maraşta-Dondurma, Adanada-Pamuk, Karsta-Hayvancılık neyse Adıyamanda tütün aynı şeydir. Niçin Tütüne izin ve destek verilmiyor?
Türkiyede hangi Ürün, nerede en iyi ve kaliteli yetiştiriliyorsa o ürüne Coğrafi İşaret verilerek desteklenmesi bir vatanseverlik ve görevidir. Bunu yapmayanın Vatansever liğinden şüphe ederim. Sanayileşmiş bütün ülkeler; Tarımsal Kalkınma ile sermaye biriktirimi yaparak sanayileşmiştir. Bunun aksini savunanlar, yapanlar montaj sanayiden öteye geçemez, Halkı kandırmaktan öteye bir iş yapamazlar.
KOOPERATİFLEŞMEK NEDİR?
Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattırlar. (Uluslararası Kooperatifler Birliği) Kooperatifler, toplumsal kalkınmayı geliştiren ve ticari işletmeler için temel sağlayan özgün bir modele dayanmak tadırlar. Bu işletmeler aşağıdaki özellikleri bünyesinde barındırırlar:
- Ortakların sahipliği, ortaklarına hizmet etme ve ortaklarınca yönetilme
- Kendi kendine yetme, kendi kendine sorumluluk, demokrasi, eşitlik, adalet ve dayanışma birlik
- İlkelere dayalı işletmecilik:
1.Gönüllü ve açık üyelik
2.Ortakların demokratik kontrolü
3.Ortakların ekonomik katılımı
4.Özerklik ve bağımsızlık
5.Eğitim, öğretim ve bilgilendirme
6.Kooperatifler arası işbirliği
7.Topluma karşı sorumluluk
KOOPERATİFLER NELER YAPAR?
Kooperatifler tüm ülkelerde mevcuttur ve Dünya genelinde 1 milyardan fazla insana hizmet ettikleri tahmin edilmektedir. Birçok farklı biçimde ve tüm sektörlerde faaliyet göster mektedirler. Kooperatifler; ihtiyaç duyuldukları her yerde kurulabilmeleri avantajına sahip olmaları nedeniyle yoksul luğun azaltılma sında etkin bir araçtırlar. Ayrıca birçoğu, sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişim sağlamada önemli katkılarda bulunmaktadır.
Kooperatifler; bireylerin, özellikle yoksul insanların, tek başlarına elde etmeleri zor olan ürünler ve hizmetler için katma değer yaratırlar. Bu durum, ortaklara ait kaynakların birlikte verimli şekilde kullanılmasıyla mümkün olmaktadır.
Kooperatifler ayrıca küresel ekonomik fabrikada önemli bir dişlidir. Ticaret hacimleri, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin gayrisafi yurtiçi milli hasıla rakamlarının % 3-10’u oluşturmak tadır. Dünyanın en büyük 300 kooperatifine ait bilgilerin derlenmesiyle oluşturulan ICA Kürsel-300 projesine göre 2008 yılında kooperatiflerin toplam ciroları 1,6 trilyon Dolar’a ulaşmaktadır. Sadece bu 300 kooperatifin ciro toplamı, dünyanın 9. büyük ekonomisinin gayrisafi yurtiçi milli hasıla rakamıyla başa baştır.
KOOPERATİFLER
- Sürdürülebilir Bir İş Modelidir.
- Yerel Ekonomileri Güçlendirir.
- Yaşam Şartlarını İyileştirir.
- İnsanlara Sorumluluk Kazandırır.
- Katılımcıdır.
KOOPERATİF ETKİ;
KOOPERATİFLER TÜM DÜNYA GENELİNDE YAKLAŞIK:
1 MİLYAR ORTAĞA SAHİPTİR.
DÜNYADAKİ EN BÜYÜK 300 KOOPERATİFİN 2008 YILI TOPLAM CİROSU: 1,6 TRİLYON DOLARDIR.
KOOPERATİFLER YOKSULLUKTAN ÇIKIŞIN YOLUDUR. KENDİNE ÖZGÜ MODELLERİ İLE; KADINLAR, YERLİ HALK VE DİĞER ZAYIF GRUPLAR İÇİN KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK SAĞLAR.
FİNANSAL KOOPERATİFLER YAKLAŞIK 857 MİLYON İNSANA YA DA DÜNYA NÜFUSUNUN % 13’ÜNE HİZMET ETMEKTEDİR. BU KOOPERATİF LER, DAR GELİRLİLER İÇİN -KÜRESEL OLARAK GÜNLÜK 2 DOLARLIK YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAYAN 80 MİLYON MÜŞTERİYE HİZMET ETMEKTEDİRLER.- EN BÜYÜK MİKRO FİNANS HİZMETİ SAĞLAYICILARIDIR.
DÜNYA KREDİ BİRLİKLERİ KONSEYİ ÇATISI ALTINDA 49.000 KREDİ BİRLİĞİ 96 ÜLKEDE177 MİLYON ORTAĞA HİZMET ETMEKTEDİR.
KURMAYI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KOOPERATİF ANASÖZ
LEŞMESİ:
S.S. ................................................... Kooperatifi :
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ürünlerini iyi şartlarla değerlendirmek ve ortaklarının ekonomik menfaatlerini korumaktır.
Bu amaçla kooperatif;
1-Ortaklarının bu ürünlerinin üretiminde kullanacakları araç, gereç ve her türlü ihtiyaç maddelerini iç ve dış piyasalardan temin eder ve uygun fiyatlarla ortaklarına intikal ettirir.
2-Ortak ürünlerini iç ve dış piyasalarda değerlendirmek ve pazar isteklerine uygun hale getirmek üzere gerekli tasnifleme ve pazarlama tesislerini kurar, işletir ve kiraya verir.
3-Piyasaya sevk edilecek ortak ürünlerinin kalitelerinin bozulmamasını teminen standart kaplara yerleştirilmesini sağlar, muhafaza ve nakliye işlerini yapar.
4-Her malın teknik ve piyasa taleplerine uygun ve standart şekillerde ambalajlanmasını sağlar.
5-Aynı amacı taşıyan diğer kooperatif ve kuruluşlarla işbirliği yapar ve bu kuruluşlarla ortaklaşa tesisler kurar.
6-Piyasada düzenleyici bir yer alarak zararlı fiyat dalgalan malarının önüne geçmek için çalışır.
7-Ortaklarının bankalar ve diğer müesseselerden alacakları krediler için gerektiğinde teminat karşılığı garanti verir.
8-Gerektiğinde bayilikler tesis eder.
9-Kooperatifin kredi ihtiyacının karşılanması amacıyla ilgili finansman kuruluşlarına başvuruda bulunur, borçlanır, açılan kredinin zamanında ve amacına uygun kullanılmasını sağlayıcı tedbirleri alır.
10-Amaçları doğrultusunda gerekli araçlar ile gayrimenkul ve işletmeler satın alır, gerektiğinde satar, kiralar, kiraya verir.
11-Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri üst kuruluşlarına girer.
12-Sosyal tesisler, bakım ve tamir tesisleri, irtibat büroları ve ofisler kurar, kiralar, devralır, işletir veya işletilmesini sağlar, gerektiğinde kiraya verir.
13-Amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren şirketlere ortak olabilir.
14-Ortaklarının kooperatif konusu ile ilgili sigorta ihtiyaçlarına aracı olur.
15-Gerektiğinde konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunur.
16-Amaçları doğrultusunda fonlar oluşturabilir.