ORHANLI TÜRK DEVLETİ HAKKINDA
Temel Bilgiler
Resmi Adı: | Orhanlı Türk Devleti/Orhanlı Demokratik Kağanlığı(Demokratic Khanate of Orhanlı) |
Kısa Adı : | Orhanlı Demokratik Kağanlığı(ODEK), www.orhanli-devleti.com |
ODEK Arması; |
|
Sloganı: | Erdemli ve Özgür Yaşamak İçin, |
Yeri: | Batı-Antartika, Marie Byrd Toprakları(ZAGİSTAN) ve Ms. Adası |
Alan: | 1.610.000 km² |
Hükümet Şekli | Doğrudan Demokrasi/Parlamenter Demokrasi ve Anayasal Monarşi(Kağanlık) |
Resmi dili ve Alfabesi | Türkçe ve Diğer Bölgesel Diller/Göktürk-Orhun Alfabesi |
Başkan | Devlet Başkanı/Kağan Orhan |
Anayasa: | Orhanlı Türk Devleti/Orhanlı Demokratik Kağanlığı Anayasası |
Kanunları: Önemli bilgi: |
Marie Byrd Land(Zagistan) ve M. Adası |
1-Tarih ve hükümet: ODEK, 26 Ağustos 2018 tarihinde bir kamu inisiyatifi olarak kuruldu. Resmi web sitesi aracılığıyla temsil edilmektedir. Şu an ODEK Kağanı Orhan Boyraz tarafından yönetilmekte ve Batı Tipi Parlamenter Demokrasi ve Anayasal Monarşi olmayı hedeflemektedir. Hem Demokrasi hemde Kağanlık olacaktır. Halkı için ideal bir yönetim sistemidir.
2-Nüfus: Nüfus, ODEK(Vatandaşları) ve turistlerden oluşmak tadır. 18 yaşın üzerindeki herkes vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. Vatandaşlık Belgesi ve Kimlik Kartı almak için www.orhanli-devleti.com'a bir E-mail, Mesaj göndermeniz gerekmektedir. ODEK eşit demokratik haklar sunar ve ulusal köken, yaş, din, ırk, cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmaz.
3-Ekonomi ve kültür: ODEK, ekonomik olarak kendi kendini idame ettirmeyi amaçlıyor. ODEK, politik ve ekonomik faydalar sağlayacak, istihdam olanakları yaratacak, yeni sanatsal yaratıcılığın ve bağımsız fikir paylaşımının sağlana cağı topluluklar kurmaktadır. 26 08 2018'da ODEK internet tabanlı Mikro Devlet tarafından üretilen “Dergahcoin" Dijital olarak Piyasaya çıkmıştır. İleriki yıllarda Altın ve Gümüş olanı da çıkartılabilecektir.
Gelecekte her şey sanal gerçeklikle Dijital ortamda yani Dijital Devletlerle yapılacağı için, herkes kendi ülkesinde yaşayacak ve bir Mikro E-Devlete çifte vatandaş olabilecektir. Bu Devletin yurttaşı olacak ve onun parasını kullanacaktır. Fikirlerini, Üretimini, hizmetlerini dijital ortamda paylaşabile cektir. Fiziki devletlerin içi boşalacak, herşey E-Devletle yapılacaktır. 21. yy. Dijital Çağ olarak biliniyor.
4-ODEK’in Yasal Durumu;
1-Bir Devleti BM’in tanıması neden gerekli değil?
2-ODEK neden kendini egemen olarak görüyor?
3-Kendi toprağının olması/olmaması: önemli mi?
4-Uluslararası hukukta benzer davalar var mı?
Yanıtlar;
1.Soru: BM tanıma neden gerekli değil?
-Yanıt: Birleşmiş Milletler Teşkilatı veya diğer devletler tarafından tanınmak, her egemen ülke için önemlidir, ancak varlığı için gerekli bir ön şart değildir. Montevideo Sözleşmesi 'nin (geleneksel uluslararası hukukun önemli bir parçası sayılan) Devletlerin Hakları ve Görevleri hakkındaki 3. Maddesi: “Devletin politik varlığı, diğer devletlerin tanınmasın dan bağımsızdır.”
2.Soru: ODEK neden kendini egemen olarak görüyor?
-Yanıt: Devletlerin hak ve görevlerine ilişkin yukarıda anılan Montevideo Sözleşmesi'ne göre, egemenliğe sahip olmak, bir devletin kalıcı bir nüfusa, tanımlanmış bir bölgeye, bir hükümete sahip olması ve diplomatik ilişkilere girme kapasite sine sahip olması gerekir. (Madde 1)
3.Soru: Kendi toprağının olması/olmaması: bir avantaj mı?
-Yanıt: Geleneksel kendi kendini ilan eden devlet tipik olarak başka bir devletten ayrılma yoluyla şekillendiğinden, bölgesel sorun her zaman ana anlaşmazlık kaynağıdır. ODEK’ın ege menliği, herhangi bir ayrılıkçılığa dayanmamaktadır. Başka bir varlığa ait herhangi bir toprak iddiasında bulunmaz, bu nedenle ODEK’ın egemenlik kavramında içsel bir çatışma yoktur. Bu nedenle, kendi toprağının yokluğunu/varlığını bir avantaj olarak görüyoruz. ODEK ve dünyanın diğer milletleri arasında kopuk olmayan ilişkilere izin verir.
4.Soru: Uluslararası hukukta benzer davalar var mı?
-Yanıt: Evet. Malta hükümeti, egemen bir ülkesi olmadığı halde egemen bir varlık olarak kabul edilmektedir. Malta Emiri, 101 devlet ile diplomatik ilişki içerisindedir ve iddia edilen egemenlik, pasaport, plaka, pul ve madeni paraların ihraç edilmesinde de dile getirilmiştir.
ODEK bu kriterlerin dördünü de karşılar. Pasaport alan ve ODEK’ın yetkisi ile herhangi bir yasal işlemi kayıt altına alan daimi vatandaşlar var. ODEK'ın hükümeti vardır ve diğer kurumlarla ilişki kurabilir. ODEK ve geleneksel bir devlet arasındaki tek temel farkı yoktur. Tek Farkı, E-Devlet yani Mikro Dijital Devlet olmasıdır. Ancak, Montevideo Konvansi yonunun koşullarının dördünüde karşılayan, kendi kendini ilan eden devletlerin birçoğu hala uluslararası hukukun egemen konuları olarak görülmemektedir. Bu, Montevideo Konvansiyonunun taleplerini sorgulanabilir kılar ve bu devletlerin konumunu ve egemenlik haklarını güçlendirir.
Küresel iletişimin ve özellikle İnternetin hızlı gelişimi, şu andaki egemenlik anlayışında önemli değişikliklere yol açmaktadır. Günümüzün uluslararası avukatları, Montevideo Konvansiyonu'nun kriterler setinden şüphe ederek bu eğilimi özellikle vurgulamaktadır. Profesör Noel Cox, “Kıta Devlet lerin Egemenliğin Devralması” başlıklı makalesinde şöyle diyor: “Yine de, bu [Montevideo Sözleşmesi'nin] tanımı gide rek anlamsız. Egemenlik ve devletçilik kavramları kolaylıkla tanımlanamaz veya açıklanamaz…. Uluslararası anlaşmaların, anlaşmaların, sözleşmelerin ve yasaların (yatay) ölçüde ve (dikey) erişimlerindeki büyümeyle, ulusal bağımsızlık daha az ilgili hale gelmektedir. Bu eğilim modern ticari çevrede ve özellikle internette daha belirgin hale gelmektedir ”
Sonuç; ODEK'ın politik varlığı tamamen yasaldır. ODEK'ın politik varlığı diğer devletlerin tanınmasına bağlı olmamasına rağmen, tüm dünya devletleri ve uluslararası örgütlerle barışçıl ilişkiler kurma çabalarını memnuniyetle karşılamaktadır. ODEK, diğer Bölgeleri, pasaportlar da dahil olmak üzere ODEK tarafından yayınlanan belgeleri normal orijinal belgeler olarak ele almaya teşvik eder.
Bkz.: Http://www.cosmopolitikos.com/Documents/Montevideo%20(1933).pdf
[Auckland Teknoloji Üniversitesi Noel Cox, “Yarı Devletlerin Egemenlik Devralması: Malta Emri”, ilk yayınlandı (2002) 6 (1 & 2) Mountbatten Hukuk Araştırmaları Dergisi, 26-47
Bkz. Http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_malta.
Sıkça Sorulan Sorular;
1-Bir yere taşınmak zorunda mıyım?
2-Bu BM tarafından tanındı mı?
3-Pasaport veya sürücü belgesi mi sunuyorsunuz?
4-Vergiler var mı? Eğer değilse, hükümeti nasıl işletebilir siniz? ODEK nasıl sürdürülebilir olabilir?
5-ODEK'ın kendi para birimi mi olacak? Dergahcoin.
6-İnsanlar neden ODEK katılıyor?
7-Neden ODEK deniyor?
8-ODEK ve “sanal dünyalar” arasındaki fark nedir?
1-Bir yere taşınmak zorunda mıyım?
-Yanıt:-Hayır. Vatandaşlık fiziksel olarak kendi ülkelerinde kalıyor, orijinal vatandaşlığı ve yeri değişmez. ODEK, sadece hak ve menfaatlerinizi arttırır, sizden hiçbir şey almaz.
2-Bu BM tarafından tanındı mı?
-Yanıt; Hayır, BM tarafından tanınmak için, bir ülkenin toprak sahibi olması gerekir. Bununla birlikte, büyük toprakları olan birçok ülke BM tarafından tanınmamaktadır. Bir BM'nin tanınması bir ülke için zorunlu bir gereklilik değildir. ODEK'ın yasal durumu hakkında daha fazla bilgi aşağıdadır.
3-Pasaport ve Kimlik belgesi mi sunuyorsunuz?
-Yanıt: Evet, ODEK kimlik kartları ve ikamet izinleri sunuyor. ODEK ayrıca pasaportlar için avans siparişlerini kabul etmek tedir. Sürücü lisansları sunulmamaktadır-çünkü internet trafiği için gerekli değildir :-)
4-Vergiler var mı? Eğer değilse, hükümeti nasıl işlete bilirsiniz? ODEK nasıl sürdürülebilir olacaktır?
-Yant: Bireyler için vergi yoktur. ODEK'da bir şirket kayıtlı ise bir kayıt ücreti uygulanacaktır. Bir şirket veya bir kurum ODEK ile ilişki kurmak isterse bir ücret veya vergi tahsil edilecektir. Ek gelir, lisanslama ve sendikasyon gibi faaliyet lerle oluşturulur; Koleksiyoncuların eşyalarının satılması (Posta pulları, Rozetler, Madeni paralar, Vatandaşlık belgeleri vb. Kişisel eşyalar dahil geleneksel ülkenin olmazsa olmazları), sanat eşyaları, hediyeler, Dergahcoin; ODEK, Bunlarla giderlerini karşılıyacaktır.
5-ODEK'ın kendi para birimi mi olacak?
-Yanıt: Evet, ODEK'ın çalışması için kendi para birimi vardır. Adı "DergahCoin"dir. ODEK, olanaklar ölçüsünde 2019'dan sonra kendi altın ve gümüş paralarını ("ODEK, Dergahcoin" olarak adlandırılan) ihraç etmesi için, ODEK'ın para birimi olmak için tasarlanmıştır. Dergahcoin, bir ODEK vatandaşlık kimliği ve ödeme aracı olarakta kullanılacaktır.
6-İnsanlar neden ODEK'a katılıyor?
-Yanıt: Birincil neden alternatif bir öz tanımlamadır (ODEK Statüsü'nden ana sayfada açıklandığı gibi). Ülkenizden memnunsanız, ODEK size göre değil. Değilseniz, veya Dijital ortamda yaşamak, kazanmak, alış-veriş yapmak için, bir ODEK pasaportu alırsınız, hatta evliliğinizi veya başka yasal düzenlemeleri bile kaydedebilirsiniz.
ODEK'ı çekici kılan birçok başka sebep var. Örneğin, ODEK'da sonsuz bir boşluk var: ülkenin klasik yazarı ya da en iyi gazetecisi olabilirsiniz ya da ülkenin müzik listelerinde üst sıralarda olabilirsiniz. Erdemliler Cemiyetine üye olabilir, topluma faydalı işler yapabilirsiniz. ODEK yeni bir bölge, Mikro E-devlet olarak açık bir fırsat alanıdır. Gelecekte Devletler sanal /dijital olacaktır. Artık her şeyimizi internet ten halletmiyor muyuz? 2019 dan itibaren çok şey netten yapılacaktır.
7-Neden ODEK deniyor?
-Yanıt: “ODEK” terimi açıkça “Orhanlı Demokratik Kağanlığı” dan geliyor. Ülke arazisinin (toprak) sanal(aslında Marie Byrd Land topraklarından hak iddia ediyoruz) olduğu anlamına gelir. ODEK'ın gerçek anlayışı, gerçek insanlarla, sanal olan tek şeyle-toprak. ODEK'i hayali bir sanal dünya olarak yorumlamak doğru değildir. Kaldı ki Artık şimdi ve gelecekte bir çok şey sanal gerçeklikle yapılmaktadır. Mikro Dijital E-Devletler kurulacaktır. Şunda ODEK, Tüm Dünya da kurulan ilk Mikro Sanal E-Devlettir.
8-ODEK ve “sanal dünyalar” arasındaki fark nedir?
-Yanıt: Bir“sanal dünya”, kullanıcılarının avatarları kullana rak oturması ve etkileşim kurması için tasarlanmış bilgisayar tabanlı bir simülasyon ortamıdır. Böyle bir dünyada her şey sanal. ODEK, sanal değil aslında. Vatandaşlar avatar kullan mazlar; Gerçek dünyadaki faaliyetlerde bulunurlar. Gerçek siyaseti etkileyebilir, organizasyonlar kurabilir, para kazana bilir, ortaklar bulabilirler. ODEK, kimlik tespiti için kullanıla bilecek gerçek belgeleri yayınlar. Bazen “ODEK” yanlış bir şekilde sanal dünyalardan biri olarak algılanır. Aslında, ODEK'ı küçük, kendi kendini ilan eden küçük bir devletle karşılaştırmak daha doğrudur. ODEK'ın yasal durumu hakkın da daha fazla bilgi edinin.
9-E-Devlet Web Sitemize İşletmelerinizi kayıt yapabilir, faaliyet gösterebilirler. Geleceğin Dijital Devletinde hizmet yapabilirsiniz.
10-Dijital Devlet Websitemizde dijital/online işlerinizi yapabilirsiniz. Alış-veriş yapabilir, çeşitli hizmetlerden yararla nabilirsiniz.
11-Arkadaşlar, ODEK ürün koleksiyonumuza yeni tasarımlar eklemek ve yenilemek istiyoruz. Önerileriniz, fikirleriniz, resimleriniz kabul edilir! Ayrıca, ODEK kimliğinizi almak için başka bir şey isteyip istemediğinizi bize bildirin.
Kendi Ülkenizde, Şehrinizde veya Bölgenizde ODEK'in Temsilcisi olmak isterseniz bizimle iletişime geçin. Umarız ODEK, dünyanın pek çok şehrinde etkili bir temsilci ağına sahip olacaktır.
Temsilci Atamaları ve Maaş ne olacak? Maaşları ödemek için bir bütçemiz yok. Ancak bir Temsilci, ücretli yardım hizmetleri ve resmi ODEK Ürünleri sunarak para kazanabilecektir, bağışları kabul edip işleyecek, ODEK ile ilgili iş fırsatları bulacaktır, vb. Bunu ilgili kişilerle daha ayrıntılı bir şekilde tartışacağız.
Antartika kıtasının batısında yer alan sahipsiz topraklardır. Maria Bryd Toprakları’nın batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda ise Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı bulunur. Bölgenin kuzeyinde de Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu yer almaktadır.
Marie Byrd Toprakları, Amiral Richard Evelyn Byrd ve ekibinin 1928-1941 yılları arasında Antartika’ya yaptığı seferlerde keşfedilmiştir. Tuğamiral Richard E. Byrd’ün karısından almış. Richard E. Byrd ise (1888-1957) burayı 1929 yılında keşfetmiş.
Bölge Amiral Richard Evelyn Byrd 1939 yılında bölgenin kuzeybatında yer alan kısma karısı Marie Byrd’in adını verdiği günden itibaren Marie Byrd Land (Marie Byrd Toprakları) olarak anılmaktadır.
Uzak olması sebebiyle bugüne kadar herhangi bir ülke tarafından sahiplenilmeyen bölge, doğusundaki Eights Sahili ile birlikte toplamda 1.610.000 km2’lik yüzölçüme sahiptir.
Ve bu yüzölçümüyle Dünya’nın en büyük sahipsiz bölgesi unvanına sahiptir.
Yapılan araştırmalarda; kıtada bakır, kobalt, kurşun, altın, manganez, titanyum, nikel, çinko ve uranyum gibi metaller ve hidrokarbon yatakları tespit edilmiştir. büyük miktarlarda doğal gaz (115 trilyon kübik) ve petrol (45 milyar varil) rezervleri bulunur. kıtada bugün ekonomik ve bilimsel nedenlerle kullanılamayan donmuş halde dev tatlı su kaynakları bulunmaktadır. bir yıl kıtadan kopan buz parçalarının 5 milyar kişinin yıllık tatlı su ihtiyacını karşılayacak miktardadır.
Bugün 688 km3 miktarındaki su, dünyadaki tüm nehirlerden akan tatlı sudan daha fazladır. yüzen buzdağ larının su sıkıntısı çeken ülkelere taşınması tartışılmıştır. Buzulların yer yer 4.000 m ye kadar kalınlığı olduğu, Yazları sıcaklığın en fazla 17 dereceye çıktığı bilinmektedir.
Ayrıca Kraliçe Maud Arazisi (Norveççe: Dronning Maud Land), Antarktika'da Norveç'e bağlı bölge. 2.700.000 km2'lik bir alanı kaplamaktadır.
Antarktika'nın doğusunda, 20° Batı ile 45° Doğu merid yenleri arasında ve Avustralya ile Birleşik Krallık'ın sahip olduğu arazilerin ortasında kalmaktadır.
14 Ocak 1939'da Norveç bu topraklarda hak iddia etmiş; 21 Haziran 1957'de de resmi olarak Norveç'e bağlanmıştır.
Yazan: Jeof. Müh.Orhan BOYRAZ
Siyaset ve Kamu Yönetimi