• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
    • BATI ANTARTİKA ORHANLI TÜRK DEVLETİ Resmi Websitesidir. Hoşgeldiniz.
    • Orhanlı Türk Devleti kuruluyor.
    • Adil Dünya Devleti kuruluyor.
    • Erdemliler Cemiyeti kuruluyor
ORHAN AVM; DOĞAL ÜRÜNLER
OrhanAVM:www.ortakmarkets.com.tr
DOĞALİFE:KOZMETİK ÜRÜNLER
www.dogallife.odek.com.tr
ODEK; Orhanlı Türk Devleti
ODEK;Orhanlı Demokratik Kağanlığı www.odek.com.tr
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Adıyaman Termal Su
MİKRO BLOK/HABER:
   HABER VE DÜŞÜNCE:

Burada herkes Twitter gibi düşüncelerini yayınlayabilir.

 İlköğretim Okullarında Kişisel Gelişim Dersi verilmeli; Bu ders kapsamında; 
1-Erdem ve Değerler,
2-Ahlaki ve Toplumsal Değerler,
3-Kişisel Gelişim Bilgisi,
4-Kişisel Finans Bilgisi,
5-Ev Ekonomisi,
6-Karakter Eğitimi,
7-Toplumsal Uyum konuları işlenebilir.
Çocuklara Nasihat;
ODEK, ÜRÜNLERİMİZ

 ODEK PULU:




   
ODEK ARMASI:



 ROZETLER:
 




  



  










     Pirit


    Elmas


 Turmalin


     Safir


    Yakut


   Turkuaz


  Zümrüt


    Akik


Aquamerina


    Laltaşı


 Yılan Taşı


Krizoprase


   Azurit


Güneş Taşı


  Aytaşı


    Oniks


Obsidyen


Labradorit


    Sitrin


  Kehribar


  Hematit


   Olivin


  Hematit



Mavi Kuvars


 Oltu taşı


Mavi Opal


Pembe taş


Sarı kuvars


   Sedef


   Apatit




G.Labradorit


Kaplangözü


  K.Gözü


   Krizolit


  Kan taşı


 Lüle taşı


    Akik2


Akumarin


  Ametist


Benitonit


   Yakut2


 Zümrüt2


  Kuvars2


   Elmas-2

  Dumanlı
   Kuvars


  Baltaşı


İskender taşı


    Florit


Labradonit


İskender-2


    Jadeit


 Kalsedon


  Kantaşı


Kaplan Gözü


Kaplan Gözü


  Kehribar


Kımızı zümrüt


Lapis Lazuli


  Malakit


Mavi Akik


Mavi Kuvars




Oltu taşı


Beyaz Opal


  M. Opal


   Painite


Pmb. Yıldız Elmas


     Pirit


     Safir


  Tanzanit
























































   Zirkon


  B.Elmas


Blue Granat


    Yakut


    Elmas


   Zümrüt


    Jadeit


  K. Elmas


   Amber



 
   L.Elması


    M.Safir


   Mercan


     Yıldız




Serendibit


    Yakut


























Dünyanın En Değerli Taşları:


   Aleksandirit


     Asya Yıldızı


En büyük Zümrüt


      Ametist


       Elmas


      İnci taşı


      Peridot


     Yakut


    Mavi Opal


        Safir


Kehribar Tespih


Karınca Fosilli Kehribar


Kehribar 200.000 TL


Pırlanta Tespih


22 Ayar Altın Tespih


















ODEK Haber

Rusya nın S 400 ve ABD nin F-35 hakkında

S-400 füze sistemleri ile F-35'lerin aynı ülke tarafından tek bir askeri sistem içerisinde kullanılmasına müsaade edilemeyeceği, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi Katie Wheelbarger tarafından şu ifadelerle açıklanmıştı:


     Türkiye'nin S-400 alması F-35 teknolojisini ve NATO güvenliğini tehlikeye sokuyor mu?
        Sertaç Aktan  • Son güncelleme: 15/07/2019

Türkiye, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri aldı ve bununla ilgili tüm adımlar tamamlandı. İlk parçaları Türkiye'ye ulaşan sistemin geriye sadece füzeleri kaldı.
Ne var ki, Türkiye bir NATO üyesi ve gerek NATO yetkilileri gerek Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye'nin S-400 kullanmasının teknik açıdan NATO sistemlerine risk oluşturacağını ileri sürüyor.
Washington meselenin ciddiyetini göstermek için ürettiği son teknoloji F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye gönderilmesini askıya aldığını duyurdu. Türkiye F-35 projesinin ortaklarından biri ve önemli miktarda ödemenin yapılmış olmasına rağmen bu uçakları alamıyor.
S-400 füze sistemleri ile F-35'lerin aynı ülke tarafından tek bir askeri sistem içerisinde kullanılmasına müsaade edilemeyeceği, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi Katie Wheelbarger tarafından şu ifadelerle açıklanmıştı:
“S-400 bir bilgisayar. F-35 bir bilgisayar. Kendi bilgisayarınızı rakibinizin bilgisayarına bağlamazsınız. [Türkiye’nin S-400 alması halinde] Yapılan şey bu olacak.”
Havada veya karada günümüz askeri sistemlerin gelişmiş bilgisayarlara ve yazılımlara bağlı olduğu bir gerçek ancak Türkiye'nin karada Rus S-400'lerini ve havada F-35'leri kullanması NATO ve ABD'nin güvenliğini tam olarak nasıl riske atabilir?
Teknik riskler nereden kaynaklanıyor?
Tüm NATO ülkeleri askeri uçakların, gemilerin ve kara ordularının gerçek zamanlı olarak görüntü ve bilgi paylaşabilmesi için Link 16 isimli 'ortak stratejik veri bağlantısı' kullanıyor. Tüm hava kuvvetleri de IADS (Integrated Air Defense System) adlı yine özel bir entegre sistem ile görev ifa ediyor.
Aynı şekilde tüm NATO üyesi ülkelere ait hava kuvvetlerinde IFF (Identification Friend or Foe) adı verilen ve düşman ile dostu ayırt etmeye yarayan son derece önemli bir başka sistem mevcut.
F-35 Joint Strike Fighter
Türkiye F-35'leri aldığı anda ilk yapmak zorunda olacağı şey, diğer tüm uçakları ile birlikte bu uçakları da karadaki S-400 bilgisayarlarına dost olarak tanıtmak. Aksi halde F-35'ler ve başka hiçbir NATO uçağı S-400'ün koruduğu alan içerisinde uçuş yapamaz. Bunun için de S-400 bilgisayarlarına Link 16 ve IFF sistemlerinin yüklenmesi ve yazılımlarının S-400'e göre entegre edilmesi gerekiyor.
Bu noktada artık S-400 bilgisayarları NATO'nun ortak sisteminden gelen tüm verileri okumaya ve kaydetmeye başlıyor. Bu ortak sistem üzerinden ABD gibi ülkelerin farklı konularda ve bölgelerde edindiği ve NATO ile paylaştığı istihbarat ve görüntülere ulaşmak mümkün hale geliyor.
Ortak istihbaratın Rusya'ya açık hale gelebilecek olmasının ötesinde F35'lerle ilgili durum ise şöyle:
Türkiye'nin F-35'lere sahip olması halinde bu uçaklar dünyanın başka hiçbir bölgesinde mümkün olmayacak şekilde S-400'lerin radarına sürekli girip çıkacak. S-400'ler tarafından 'hayalet uçak' teknolojisine sahip bu son nesil uçakların orta-uzun vadede radar karakteristiğine ilişkin kollektif veriler toplanmış olacak. Öğrenebilen yapay zeka yazılımları sayesinde Rusya'nın bu uçakları tespit etme kabiliyeti oluşturması mümkün.
F-35'leri hayalet yapan gövde yüzeyi formları ve uçağın bilgisayarı tarafından iletilen veriler, operasyon parametrelerini gizli tutmak ve Link 16 bağlantısını güvenli kılmak açısından son derece hayati.
Her iki konu da ABD ve NATO açısından büyük askeri sırlar. Örneğin, Rusya F-35'lerin radarda oluşturduğu dalgaformunu bilirse NATO radar operatörlerini kandırabilecek sinyaller üretebilir.
Sorun Türkiye'ye duyulan güven değil
Burada Washington ve NATO açısından güven sorunu duyulan taraf Türkiye değil. 70 yıla yakın süredir NATO üyesi olan Türkiye'nin bilerek ve isteyerek Rusya'ya veri akışı sağlayacağı düşünülmüyor ancak S-400'leri kuracak ve daha sonra yazılım güncellemelerini ve bakımını yapacak olan Rus teknik ekiplerin bu verilere rahatlıkla ulaşabilir.
Bununla birlikte S-400'lerin her birinde ayrı ayrı gizli yazılımlar veya virüsler bulunması da gerekmiyor. Füze savunma sistemleri tümüyle birbirine bağlı ve yüzlercesi tek bir sistem gibi hareket ediyor. Tek bir adet bataryanın bilgisayarında açık olması tüm NATO sitemini riske atmak için yeterli.
Türkiye bir çözüm bulabilir mi?
Uzun süre boyunca ABD ve Hollanda gibi NATO müttefiklerinden patriot füze savunma sistemleri desteği almış olan Türkiye'ye hiçbir zaman bu sistemler ve yazılımları satılmadı. Türkiye yıllarca müttefiklerinden patriot teknolojisini paylaşmalarını istedi ancak bu çabalar sonuçsuz kaldı.
Patriot Füze Savunma Sistemleri
Güney sınırının savunmasında başka ülkelere bağlı kalmak istemeyen Türkiye önce daha uygun fiyatlı olan ve teknoloji paylaşmayı da kabul eden Çin füze savunma sistemleri için girişimlerde bulundu ancak benzer itirazlar ve baskılar nedeniyle bu gerçekleşmedi.
NATO yetkilileri her fırsatta Türkiye'nin hükümran bir devlet olarak öz savunması için gerekli gördüğü adımları atmakta özgür olduğunu açıkladı ancak bir yandan patriot füze teknolojileri paylaşılmadığı gibi Türkiye'nin başka füzeler almaması için de baskılar devam etti.
Türkiye'nin NATO üyeliği sorgulanır mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın S-400 sistemlerinin temmuz ayı içerisinde Türkiye'ye geleceğini açıklamasının ardından, American Enterprise Institute'da (AEI) Savunma Bütçesi ve Askeri Alım Uzmanı ve eski Amerikan Senatosu Bütçe Komitesi çalışanı Rick Berger, AirForceTimes'a verdiği demeçte "Türkiye NATO üyesi olmalı mı?" sorusunun askeri çevrelerde sıklıkla dillendirilmeye başlandığını söyledi ve "S-400'ler nedeniyle bu sorunun kaçınılmaz" olduğunu ileri sürdü.
Yunanistan'daki S-300'ler neden sorun edilmiyor?
Ankara'nın argümanlardan biri NATO üyesi olan Yunanistan'da S-300'lerin mevcut olması. Ne var ki, arada önemli farklar bulunuyor. En önemlisi S-300 ile S-400 sistemleri arasındaki teknolojik nesil farkı. 90'lı yıllarda üretilmiş S-300'lerde günümüz verilerini toplayacak, işleyecek ne hafıza ne yazılım ne de işlemci gücü bulunuyor.
S-300 Füze sistemleri
Bir başka neden, Yunanistan ile Rusya arasındaki S-300 anlaşmasının 1990'larda Soğuk Savaş'tan yenik çıkmış ve artık NATO'ya tehdit oluşturduğu veya düşmanlık edeceği düşünülmeyen bir Kremlin arasında yapılmış olması.
Yunanistan S-300'leri Güney Kıbrıs için almış ancak o dönem Türkiye bu kez şiddetli itiraz ettiği ve baskı kurduğu için adaya yerleştirememişti. Rus silahı olması sebebiyle Yunanistan da kullanamadı ve Girit Adası'nda bir depoya konuldu. NATO ve ABD ile herhangi bir sürtüşmeye gerekçe oluşturmaması adına S-300'lerin bu depodan bir daha da çıkartılmadığı düşünülüyor.
Son olarak Yunanistan F-35 alımını değerlendiriyor ancak henüz adım atmış değil. Bu nedenle envanterindeki Rus yapımı silahlar gündeme gelmiyor.

Derleyen: Jeof. Müh. Orhan BOYRAZ
 
464 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.339638.4932
Euro43.500443.6748
Hava Durumu
Saat
Site Haritası
GÜZEL SÖZLER












Rozetler & Taşlar
   
 ADD PUL/ARMA:







OĞUZ KAĞAN MÜHRÜ:







 Değerli Taş Rozetler;


           
           M.Turkuaz

            
               Zümrüt

             
               S. Sitrin

             
                Y. Florit

              
               Akumarin

             
              Amazonit

             
              Ateş Opal

              
               Aventurin

              
                  Ay Taşı

              
               Benitoyit

              
               D. Kuvars

              
                 P.Florit

              
                 Galenit

              
                Hematit

             
                Jasper

              
                  Kalsit

              
             Labradonit

              
              Lal Garnet
         (Güç &Enerji)

             
           Lapis Lazuli

            
          Rutil Kuvars

             
                 Sedef
   (Bereket, Enerji)

            
               Selenit

            
              Selestit

            
            Septeryan
(Ejderha Yumurtası)

             
                K.Sitrin

             
                 Sodalit

              
                Turmalin

              
              Yeşim taşı

              
               Yıldız Taşı

              
                Zümrüt


    

    

    



    



















































































































Ademin Yıldızı


Afrika yıldızı


Asya Yıldızı


      Altın


Anti Madde


Bahai Zümrütü


    Beril


Cahiyo Yakutu


Dağların Işığı


En Pahalı Elmas


Grantdiyorit


Grisononun Ruhu


Guinness Zümrütü


Hindistan Yıldızı


Işık DAĞI


    Jadeite


Kalifornuyum


Kırmızı Elmas


Letseng Elması


  Maria Safiri


Mavi Garnet


Moğol Zümrütü


Musgravite

Orlov Elması


Painite Borat


    Platin


Plütonyum


Serendibite


Siyah Opal


  Taaffeite


Tiffany Elması


Umut Elması


Yeşim taşı