Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var mı?
Evet, böyle iki yer mevcut: Batı-Antarktika Marie Byrd Land ve Mısır ve Sudan arasındaki Bir Tawil:
Birincisi Batı Antartika’daki Marie Byrd Land’dir. O kadar uzaktır ki hiçbir hükümet orayı istemiyor gibidir.
Yerkürenin üzerinde oldukça geniş bir alan kaplar. Güney Kutbu’ndan başlar Antarktik sahil şeridine kadar uzanır, yüzölçümü 1.610.000 km karedir. İran ya da Moğolistan’ dan daha büyüktür. Fakat yaşama o kadar elverişsizdir ki, bölgedeki tek kalıcı üs ABD’ye aittir. Marie Byrd Land, ismini orayı keşfeden Tuğamiral Richard E. Byrd’ün karısından almıştır. Richard E. Byrd (1888-1957) burayı 1929 yılında keşfetmişti. Dünyanın bir ucundaki bu araştırma istasyonu John Carpenter’ın klasik korku filmi The Thing / Şey (1982) için ilham kaynağı olmuştu.
Antarktika’non geri kalanı 12 ulusun 1961′de kurduğu Antarktika Antlaşması sistemi tarafından yönetilir. Bu anlaşma kıtayı bilimsel bir alan olarak korumuş ve oradaki her türlü askeri etkinliği yasaklamıştı. En büyük alanlar kıtayı ilk keşfeden ulusların kontrolündedir (İngiltere, Norveç, Fransa), arkasından da en yakın olanlar gelir (Yeni Zelanda, Avustralya, Şili, Arjantin). Marie Byrd Land’in ötesindeki okyanus, Güney Pasifik’ e,hiçbir ülkenin üzerinde kendisinin diye hak edecek kadar yakınında olmadığı boş yerlere kadar uzanır.
Egemenlik altında olmayan bir bölgeye verilen resmi ad Terra nullius‘tur, bu ‘tarafsız bölge/sahipsiz toprak’ anlamına gelir. Marie Byrd Land mevcut en büyük örnek olmakla birlikte, Afrika’daki küçücük bir bölge de bu ünvana sahip olduğunu iddia edebilir.
Mısır ve Sudan arasındaki Bir Tawil Üçgeni ikisine de ait değildir.1899 yılında bölgenin kontrolünü ellerinde olan İngilizler haritada çöle dümdüz bir çizgi çekerek iki ülke arasındaki sınırı belirledi. Böylece Bir Twal Sudan’da, Halai’b adı verilen komşu bölge de Mısır sınırları içinde kaldı. Aynı sınır 1902 yılında daha kıvrımlı bir şekilde yeniden çizildi. Bir Twail (Arapça’da ‘su kuyusu’ anlamına gelir) Mısır’ın; Halai’b ise Sudan’ın oldu.
İki ülkenin Buckinghamshire kadar büyük (2.000 km2) olan Bir Twail için birbirini yediğini düşünebilirsiniz, ama yemiyorlar. İkisinin de istediği yer aslında Halai’b'in verimli toprakları, üzerinde yaşayan insanları ve bir de Kızıl Deniz’e sahili var, üstelik 10 kat daha büyük. Halaib’i şu sıralarda işgal eden Mısır, 1899 sınırını göstererek bölgede hak iddia ediyor. Sudan bu iddiayı reddederken 1902 tarihli değişiklikten dem vuruyor. İki taraf da aynı nedenle Bir Tawil’i tanımıyor.
Dünya üzerinde en çok ihtilafa düşülen yer ise Spartly Adaları. Güney Pasifik’te bulunan ve hiç nüfus barındırmayan bu takımadalar 750 adacıktan oluşuyor: Dört kilometrekarelik toprak toplam 425 bin kilometre karelik denize yayılmış. Zengin balıkçılık alanları, olası petrol ve gaz bölgeleri yüzünden altı ülke burası üzerinde hak iddia ediyor: Filipinler, Çin, Tayvan, Vietnam, Malezya, Brunei. Brunei dışındakilerin hepsi bölgede askeri birlik bulunduruyor. Filipinler konuyla ilgili iddialarını güçlendirmek için kamu sektörü çalışmalarından oluşan bir ekibe dönüşümlü olarak adalardan birinde yaşamaları için ücret veriyor. Aslında bu sanıldığı kadar keyifli bir iş değil: Tropikal toprak parçasının bütün büyüsü 30 dakikada sona eren geziyle kısa sürede tükeniyor.
Antarktika Hakkında Bilmediğiniz 33 İlginç Bilgi:
1–Antarktika’nın bazı yerlerine iki milyon yıldan beri yağmur ve kar yağmamakta.
2–Antarktika’da bulunan Ross Buz Sahanlığının (yüzen dev buz parçası) büyüklüğü yaklaşık olarak Fransadan büyüklüğündedir.
3–Antarktika Dünyanın en büyük çölüdür.4–Antarktika 1820 yılında keşif edilmiştir. O zamana kadar onun varlığından kimse tam olarak haberdar olamamıştır. 5–Antarktika’da yediden fazla hıristiyan kilisesi bulunmaktadır. Şili, Antartika'da bir adet okul, hastane, pansiyon, postane, internet, TV ve cep telefonu barındıran bir kasabaya sahiptir.
6–Antarktika’da bazı yerlerde çok şiddetli rüzgarlar eser. Bu rüzgarların hızı 320 km/saat’e kadar çıka bilmekte.
7–Husky (Eskimo) köpeklerinin Antarktika’daya getirilmesi 1994 yılından yasaklanmıştır.
8–Antarktika’da buzların erimesi, burada yerçekiminin ufak kaymasına neden olmuştur.
9–Antarktika’da bir tane ATM (bankamatik) bulunmak tadır.
10–Arjantin 1977 yılında kıtanın bir kısmına iddiada bulunmak için, Antarktika’ya bir hamile kadın yollamıştır. Kadın burada doğum yapmış ve oğlu (Emilio Marcos Palma) Antarktika’da doğulan ilk insan olarak tarihe geçmiştir.
11–Şimdiye kadar Antarktika da kayda alınan en yüksek sıcaklık 14.5°C olmuştur.
12–Dünyanın en soğuk yeri Antarktikadır. Burada hava eksi 90 dereceye kadar çıka bilmektedir.
13–Antarktika’da kan kırmız rengde bir şelale vardır. Şelalenin bu renkte olması onun demir oksit içermesiden kaynaklanır.
14–Antarktika’nın hemen hemen tüm yüzeyi buzla kaplıdır. Yüzeyinin sadece yüzde biri kadarı buzdan kurtula bilmiş.
15–Antarktika’nın kendi uluslararası telefon kodu vardır ( +672).
16–21 Temmuz 1983, Antarktikada Vostok istasyonunda kayd edilen-89.2°C sıcaklık, Dünya tarihinde kayd edilmiş en düşük sıcaklıktır.
-Bir zamanlar Antartika günümüz California'sı kadar sıcaktı.
18–Antarktika’daki buz tabakalarının 40 milyondan fazla yaşları vardır.
19–Milyon yıllar önce Antraktika da diğer kıtalar gibi sıcak ve yaşam destekli olmuştur.
20–Şilinin Antarktika’da bir kasabası vardır. Burada internet, hastane, okul, postane, pansiyon ve cep telefonu kullanma alanları bulunuyor.
21–Antarktika’nın buz tabakalarının altında üç yüzden fazla göl vardır.
22–Dünyada olan tüm tatlı suların yüzde 70’i Antarktikanın sularında toplanmıştır.
23–Antarktika Dünyanın kutup bölgesi olsa da burada Kutup ayıları yaşamamakta. Kutup ayıları yalnızca kuzey Kutpu’nda yaşarlar.
24–Antarktikanın da kendi domaini ( alan adı. Türkiye’nin alan adı uzantısı .tr) vardır (.aq).
25–Antarktikanın yüzeyindeki buz tabakalarının ortalama kalınlığı 1600 metredir.
26–Antarktika Dünyanın en rüzgarlı, en yüksek, en kurak ve en soğuk kıtasıdır.
27–Antarktıka Dünyanın, her hangi bir saat dilimini olmayan tek kıtadır.
28-Antarktikada bol miktarda Maden, Petol, Kömür ve Doğal Gaz da bulunmaktadır.
29-Antarktika’ya komşu ülkeler; Antarktika kıtasında kurulmuş bir devlet yoktur. Bu yüzden kıtanın kimi bölgelerinde çeşitli ülkeler egemenlik iddia etmektedirler. Bu ülkeler; Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Fransa, Norveç,
Avustralya, Şili, ve Arjantin'dir.
30-Antarktikada 6 ay gündüz ve yaz(21 Eylül-22 Mart) ve 6 ay da gece ve kış (22 Mart- 21 Eylül)yaşanmaktadır.
31-Antarktika buzlarla kaplı olmasına rağmen Yanardağ larda vardır.
32-Google Maps’den kıtadaki koca mağara girişlerini görebilirsiniz. Bazıları buraların UFO üsleri olduğunu ileri sürüyor. En son 2012’de burada dev bir uçan nesne görülmüştü. Birçok kişi burada uzaylıların üslerinin olduğunu, Nazi’lerin bunlarla ilk iletişime geçen insanlar olduğunu ileri sürüyor.
33-Antartika'daki askeri faaliyetleri, madencilik, nükleer patlamaları ve nükleer atıkları yasaklayan ve 38 ülke tarafından imzalanan bir antlaşma var.
Resimde Bir Ülkenin vatandaşı orada sahiplik ediyor. Bayrağını dikmiştir. Bizde bir gün gider bayrağımızı dikeriz inşallah.